Fångad-Lucy Christopher

Jag fastnade för denna boken redan när jag såg titeln.  Den handlar om att bli bortrövad, att bli fångad.

Kidnapparen Tyler har aldrig blivit älskad i sitt liv. Hans mamma stack när han var liten. Allt han ville var att bli älskad. Därför kidnappade han Gemma, en 16-årig stadstjej, med föräldrar som ständigt jobbar och därför reser hit och dit. Tyler ville rädda” Gemma från detta resande och tog henne till öknen i Australien. Mitt i ingenstans hade Tyler under flera års tid förberett ett litet hus med en gård. Gemma blev helt plötsligt omringad med sand, stekande sol och en väldig värme.

Jag tolkar denna boken som att den är främst riktad till tonårstjejer. Jag tror att författaren vill förmedla att man ska vara försiktig och kanske inte ta en kopp kaffe med en främmande man som Gemma gjorde. Såklart kan vem som helst läsa boken, men budskapet är nog främst riktat till tonårstjejer.

Allt detta författaren beskriver om att vara fångad tror jag många, precis som jag, kan relatera till. Kanske inte att vara kidnappad, men att man kan känna sig fångad och instängd i sina tankar eller sin kropp.

Hela boken är ett brev från Gemma till Tyler. Man kan inte riktigt veta om Gemma upplever ”Stockholmssyndromet”, eller om hon och Tyler faktiskt blir kära. Det är lite otydligt eftersom man aldrig får höra Tylers version av det hela. Ändå finner jag det väldigt känslosamt. Den kvällen jag läste ut boken hade jag tårar rinnande nerför kinderna. Att skiljas från någon man älskar är aldrig lätt. Oavsett om det är som i Gemmas fall, att kidnapparen åker i fängelse, eller om något annat skiljer än åt.

Jag skulle säga att det var en dramabok, vilket passar mig väldigt bra i stilen.  Det ska hända spännande saker hela tiden för att en bok ska fånga mitt intresse. Denna boken var uppbyggd på ett annat sätt, spänningen ökar ju längre in man kommer i boken, vilket gjorde att man inte kunde lägga ifrån sig boken i slutet. Då hade författaren slutat kapitlet vid något jättespännande så man måste läsa nästa.

Boken är lätt att förstå och har inte många svåra ord. Jag skulle rekommendera den till en kompis.

Recension av Alva Sjödahl

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *