Kejsaren av Nihon-Ja

Boken jag har läst heter ”Kejsaren av Nihon-Ja” och är ur serien Spejarens lärling som är skriven av John Flanagan. Boken handlar om ett sällskap från landet Araluen (ungefär England men under ett annat namn) som består av spejarna Will och Halt, riddaren Horace, prinsessan Cassandra och en sekreterare vid namn Alyss. Will och Halt är som sagt spejare och de allra viktigaste huvudpersonerna, spejare är som dåtidens poliser, de reser runt i landet och utför olika uppdrag som tillförts dem av kungen Duncan. Horace är den klassika lite smått korkade muskelknutten med sina ljusa stunder till och från. Horace vid 25 års ålder har blivit tilldelad priset (eller vad man nu ska kalla det) hovriddare och håller i beskyddet för kungafamiljen, han och prinsessan Cassandra gifter sig senare i boken. Cassandra är prinsessan som sagt, hon är ungefär ngn stans mellan 20 och 25 år gammal. Hon är smått bortskämd men vill kunna klara sig själv och bär alltid runt på sin slunga som hon drar ner varje person som kommer lite för nära henne. Alyss är en smart sekreterare och äventyrare som är runt 25 år gammal, hon hjälper sällskapet genom boken med smarta ideér och från intet kommande modiga beslut som sätter henne i fara men ofta räddar sällskapet. Alyss gifter sig även med Will senare i boken. Den sista av äventyrarna är den Arridiska krigsledaren Selethen, Selethen är en modig vänlig man från landet Arridien som är mkt skicklig i fäktning och kan hugga ner en hel klunga med motståndare. Selethen är även mycket startegiskt lagd vilket kommer till stor hjälp senare i boken när Will och Horace ska träna upp en armé.
Will är Halts lärling och kompanjon han är en kort, klippsk kille i 25 års åldern. Böckerna följer honom från att vara 14 till hans nuvarande 25 åriga ålder, där man får se hans utveckling från en lärling till färdig utvecklad spejare. Halt är Wills lärare och ser Will som hans eget barn då han aldrig haft några egna. Han är en ganska butter typ som gillar att retas med folk och älskar kaffe, han är tillbakadragen och gillar att finnas lite i skuggorna men är en väldigt storhjärtad person i slutet även ifall han har svårt att öppna upp för folk. Han är en utmärkt bågskytt tillsammans med Will och de andra spejarna. Boken är skriven i en miljö som ser ut att vara mellan 500 talet till 1000 talet, detta ser man eftersom man börjar etablera handlingsrutter, riddare och större krig börjar leta sig in i boken och man bor i byar runt borgar och slott. Boken har ett väldigt spännande drag över sig där det känns som om nästa sida alltid kommer skicka en in i ett nytt äventyr som kommer vara lika kul och spännande som det förra, detta ger läsaren en hunger att vända sida tills boken är slut och gör den rolig från första sidan till den sista. Detta gör boken till en av de bättre serier jag läst och helt perfekt för mig som älskar denna typ av böcker. Mycket i boken är spännande te.x som när Will och han sällskap och deras nyfunna vänner som är bönder och Kejsaren av Nihon-Ja hjälps åt att skydda tronen mot upproret från de högre klasserna i Nihon-Ja som består av tränade Samurajer eller den så kallade senshiklassen. För att rädda detta så hjälps Alyss och Cassandra åt att hämta förstärkning från andra sidan landet där de tar sig över en enorm sjö för att hämta hjälpen, som sedan kan hjälpa de få bönder som Will och Horace har tränat i stridskonst att vinna över samurajerna.
Boken är så spännande och full av dessa moment som trappas upp efter hand och blir ännu mer spännande, som i början av boken var Will och Halt och de andra i Toscana (nutida Italien) där de fick reda på en formation av trupperna som gör så att de kan klara kriget mot senshierna senare i boken. Så jag har som sagt slukat boken som ett monster och läst ut den på 2 dagar utan några större problem men små problem så som sömn och andra männskliga behov har stått ivägen… nej men det har gått helt galant att läsa ut den.
Boken tillhör fantasy genren och är inriktad till ungdomar, så den passar helt perfekt för mig men jag tror att alla med en positiv inriktning till fantasyböcker skulle kunna läsa den kille som tjej. Och eftersom det är du som läser om deras händelser och när dom pratar, så kan du måla upp landskapet runt dem och även deras utseénde. På grund av detta så känner man att man själv är berättaren i boken och inte någon annan som läser den för dig. Boken har ett lite svårare språk än vad man förväntar sig av en ungdomsbok med mycket gammaldags och svår svenska men även en del utländska ord (eftersom den utspelar sig i olika länder). Boken var en berg och dal bana av känslor, för ena sekunden var man glad över en händelse men sedan hände något som gjorde så att den känslan blev till en dålig känsla osv.
Boken är trovärdig ur en synpunkt från 600-700 talet men skulle aldrig kunna hända idag så jag har inte någon riktig jämnförelse ur mitt eget liv tyvärr. Jag som bokslukare skulle rekommendera boken till alla som gillar fantasyböcker och älskar spänning!
/Samuel Carlsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *