Alkohol-för vanligt bland minderåriga

 

Vi har i Sverige en alkoholgräns på 18 år men ändå brukas alkohol av alla åldrar. Svenskarna drack år 2004 i genomsnitt 10,5 liter alkohol per person. Det var då från 15 år och äldre.

Alkoholmängden vi brukar per person har minskat sedan 2004, men ändå dricker vi mycket mer än vad vi gjorde på 1990 talet. Ungefär 36% av tjejerna i årskurs 9 och 44% av killarna konsumerar alkohol. Siffrorna är betydligt högre på gymnasiet då det är 76% av tjejerna och 73% av killarna som dricker.

De flesta ungdomar börjar dricka för att kompisarna gör det, för att vara en del av “gemenskapen”. Andra kanske provar för det verkar spännande och det kan sen bli en vana att dricka.

Unga påverkas mer av alkohol. Hjärnorna hos ungdomar är inte färdigutvecklade och kan därför ta mer skada av det. Skadorna alkohol gör kan vara allt ifrån sämre reaktionsförmåga till förmaksflimmer och gulsot. Om man dricker stora mängder på en och samma gång så kan det leda till dödsfall. Enligt en rapport från år 2014 dog 1483 män och 467 kvinnor.

Alkohol kan också få ungdomar att prestera sämre i skolan p.g.a att man får sämre tankeförmåga och minne. Sömnen och känslor påverkas också.

Jag vill att man ska vara noggrannare med vilka man säljer alkohol till. De flesta ungdomar köper inte alkoholen själv utan får en myndig att köpa ut åt de. Finns det nåt sätt att veta vart alkoholen ska någonstans? Nej, det är inte så lätt. Men man kan alltid fråga, märker man att det är något skumt på gång kan man kolla upp det. Om vi får folk att sluta köpa ut alkohol till minderåriga kan brukningen minska, bättre resultat i skolan och framförallt inte några onödiga skador.

 

Alva Sjödahl

 

Ett svar på ”Alkohol-för vanligt bland minderåriga”

  1. Du tycker alkohol är för vanligt bland minderåriga.
    Det är inte straffbart att dricka alkohol när man är under 18 år. Det är bara olagligt att köpa ut till minderåriga.
    Därför tycker jag att man kan få bestämma själv om man vill dricka eller inte. Många tycker t.ex. att det är lättare i det sociala livet om man har druckit alkohol. T.ex. att man blir mer avslappnad och har lättare att prata med nya människor.
    Du skrev många sjukdomar man kan få av det, men en undersökning visar också att alkohol i måttliga mängder faktiskt kan göra att man lever lite längre än de personer som inte dricker alls. Alkoholen kan även vara en utväg för många människor t.ex. om man har personliga problem då kan alkoholen få en att må bättre i stunden.
    Alltså tycker jag att man får bestämma själv om man vill dricka eller inte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *