Att äta mer vegetariskt.

Från en början var människan en miljövänlig köttätare. Nu massproduceras kött i stora mängder hela tiden. Detta förstör vår miljö och våra kroppar. Varför är inte vegetarisk mat en självklarhet?

Så länge människan har funnits har man ätit kött. Människorna jagade och åt köttet. Till en början tillagade man inte köttet vilket var svårare för kroppen att bryta ner. Efter ett tag insåg man att man kunde tillaga köttet vid en eld/brasa vilket gjorde köttet lättsmält. Man jagade djur som fisk och fågel.

Kött har alltid funnits i människans diet. Men i dagens samhälle massproduceras kött som aldrig förr. Eftersom vi köper kött hela tiden, produceras det också hela tiden. Detta skadar miljön. köttproduktionen eller köttindustrin står för mer än 15% av världens totala utsläpp av växthusgaser. kor och får släpper ut stora mängder metan vilket är en betydligt mer kraftfull växthusgas än koldioxid.

Köttindustrin är bättre i sverige än i andra länder men är ändå fruktansvärd. Djuren som ska slaktas utsätts för brutala transporter och deras situation är svår. Att äta mer vegetariskt är inte bara bra för miljön utan det är också snällt mot djuren.

Att äta så mycket kött som vi gör är dåligt för våran kropp. Det kan öka risken för överviktighet osv. Att äta mer vegetariskt är ett väldigt bra alternativ. Om vi inför mer vegetariskt på tex restauranger, i skolan och i hemmet kan vi vara miljövänliga, hälsosamma och djurvänliga. Men hur ska vi få fler människor att äta mer vegetariskt?Man kan till en början köpa in mer grönsaker till kylskåpet och inkludera mer grönt i sin diet. Sedan kan man långsamt ta bort mer och mer kött från sin vardag.Jag tycker också att unga och vuxna behöver veta och se vad som händer från att djuret ska slaktas tills det ligger på tallriken. Jag tror att om man får se och höra hur det går till inom köttindustrin, kan man efter det välja själv om man vill äta kött eller inte.

vi vet att kött inte är miljövänligt/klimatsmart. Men är vegetariskt alltid miljövänligt/klimatsmart?

Vegetarisk mat är inte alltid klimatsmart. Det behövs tex 1900-5000 liter vatten för att odla 1 kg ris, jorden som man odlar potatis på förstörs av konstgödslet som man använder för att det ska gå fortare och när maten kommer fram till skolan har den kanske transporterats flera mil och har då bidraget till växthuseffekten. Vilket är bäst då? Kött eller vegetariskt? vi vet att köttindustrin är dålig för miljön, vi vet också att vegetarisk mat är klimatsmartare. Jag tycker att vi ska äta mer vegetariskt. Vår jord mår sämre än någonsin och att äta vegetariskt några gånger i veckan är det minsta man kan göra.  

 

Skriven av Nora Kristensson      källor: google, djurensrätt.se   

Ett svar på ”Att äta mer vegetariskt.”

  1. I texten säger hon att vi har ätit kött så länge människan ha funnits. Människan är skapad till att vara en frisk köttätare. Hon säger också att köttet produceras som aldrig förr, men korna går fritt och betar medans dom bygger upp mullagret i jorden. Idag har mer än halva mullagret fraktats bort i form av spannmål och majs. Korna plågas ju inte av att gå fritt i en hage och beta.
    Köttindustrin står ju för mer än 15% av världens totala växthusgaser, men allt annat som släpper ut växthusgaser då? Bilar till exempel, jag tror inte att människorna skulle vilja leva i en värld utan bilar, flygplan eller buss. Bilar använder vi varje dag för att ta oss någon stans och samma med buss. Och flyger gör vi också mycket.
    Att äta kött är inte alls dåligt för våran kropp. I kött finns proteiner och man blir mätt av det. Självklart ska man kanske inte äta kött varje dag i veckan, men man ska heller inte äta kött bara en gång i veckan, man kan till exempel äta kyckling någon dag.
    Det är ju ingen som behandlas illa om allt sköts rätt, eller?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *