Förbjud rökning

Förbjud rökning

 

Under de senaste 20 åren har antalet rökare minskat i sverige, men antalet sålda cigaretter har inte minskat. Nu röker en rökare i snitt över 20 cigaretter om dagen, det blir över 8000 cigaretter om året som varje enskild rökare röker.

Det är inte så bra med den mängden cigaretter, enligt uppgifter från karolinska institutet och folkhälsoinstitutet så var det mer än 12000 tobaksrelaterade dödsfall i sverige och mer än 100000 svenskar insjuknade i tobaksrelaterade sjukdomar som t.ex. cancer.

Detta kostar staten väldigt mycket pengar, staten behöver betala över 30 miljarder om året för att rökarna ska få den vård de behöver efter att dem stött på konsekvenserna av rökning som t.ex. lungcancer som är den allvarligaste sjukdomen man kan få av rökning. 90% av alla som har fått lungcancer har fått det genom rökning. det kostar inte bara staten mycket pengar utan det är också väldigt dyrt att röka, och när konsekvenserna kommer så kan det bli otroligt plågsamt för rökaren och ibland sluta med dödsfall.

Även om det inte slutar så illa att du behöver läggas in på sjukhus om du röker så kommer du få gula tänder, missfärgade fingrar, dåligt smak och luktsinne, sämre blodcirkulation och lukta illa och det vill ju ingen göra.

Det är även många som inte röker som blir drabbade av tobaksrelaterade sjukdomar efter som att rökare ofta röker på allmänna platser som t.ex. utanför en affär.

Dem som röker uppmanar även unga att börja röka, det är nästan 10% av alla 15 åringar i sverige som röker, och när man

är yngre så är det ännu större chans att man blir allvarligt sjuk av rökning än när man är äldre.

 

Om vi skulle förbjuda rökning i sverige så tror jag att antalet dödsfall och insjunkningar i tobaksrelaterade sjukdomar skulle minska drastiskt.

För dom som fortsätter röka trots att de är olagligt borde få böter för att dem inte ska göra det igen, och dem som säljer cigaretter ska hamna i fängelse.

Men vi borde även hjälpa dem som har ett beroende av rökning genom att ge dem bidrag för hjälpmedel för att sluta röka som t.ex. nikotintuggummi.

Eftersom att staten skulle betala mycket pengar för att hjälpa folk att bli rökfria så är det inte säkert att det skulle bli billigare för staten eftersom att staten inte får in några pengar från alla cigaretter som köps.

Men svenskarnas hälsa borde gå före statens pengar.

Men de kostar även otroligt mycket pengar för staten att hålla rent efter alla rökare eftersom att det säljs flera miljoner fimpar om året.

 

Tänk efter nästa gång du ska röka, för allas skull, Rökning är dåligt för alla.

Satsa på ett rökfritt Sverige.

Ett svar på ”Förbjud rökning”

 1. Jag tycker inte att man ska förbjuda rökning i Sverige för om man gör det kan man fortfarande köpa det i andra länder och ta med till Sverige. Då kommer det förmodligen bli mycket mer smuggling som inte är lagligt.
  Poliser hade behövt lägga mycket mer tid på att kolla så att människor inte har cigaretter om det skulle vara förbjudet i sverige.

  Om man förbjuder rökning kommer folk bli mycket mer aggressiva för vissa människor har byggt upp ett beroende av nikotinet som finns i cigaretterna. Då kan det bli mycket mer konflikter som ska tas hand om istället.

  Folk som är stressade kan slappna av när de röker och lugna ner sig en stund. Om man röker och försöker sluta att röka så fortsätter man fortfarande att tänka på det och då kan man bli stressad utav det. Detta kan då leda till ett stort hälsoproblem.
  Om man har det jobbigt i livet kan det påverka att man röker för att få kontakt med omvärlden. För människor uppmärksammar troligtvis den personen som röker.

  Människor tjänar pengar på att sälja cigaretter och om man inte får köpa det i sverige kan de ju inte tjäna pengar på det. Detta kan leda till att många människor bli arbetslösa. Även skatten på cigaretter är viktigt att få in och om den köps i något annat land missar vi den. Halva kostnaden av cigarettförsäljningen är skatt.
  Sveriges läkare är väldigt duktiga inom lungsjukdomar vilket ofta berör rökare. Om folk slutar röka kommer det inte vara lika många med de problemen och då är kunskaperna till viss del bortkastade.

  Om det påverkar de som är i omgivningen att man röker kan man fixa rökrutor på vissa ställen så behöver inte andra vara där som inte vill bli påverkade.
  De är upp till en själv om man väljer att röka eller inte för ingen annan ska bestämma om ens beslut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *