Kroppsideal

Kroppsideal

 

Några vill vara smala, några vill ha större muskler. Vissa vill vara längre och vissa vill vara kortare. Många är missnöjda med sina kroppar på grund av reklam. Varför är det så?

På 1800- talet skulle kvinnor se smala och bleka ut. Blek heten var ett tecken på att kvinnorna inte behövde vara ute och jobba. På senare delen av 1800- talet började kvinnorna använda korsett, som orsakade andningssvårigheter och skadade organ.

Överallt i reklam och filmer ser man smala vältränade kroppar. I de vanligaste reklamerna är tjejerna smala och killarna är långa med stora muskler. Alla har perfekt hud, utan finnar. Sådana bilder finns överallt som vi ser nästan dagligen.

När man då ser dessa bilder är det svårt att inte jämföra sig med modellerna. Man blir osäker på sin kropp för att den inte ser ut som modellens eller för att ens hår eller hud inte ser ut som modellens, även fast du säkert vet att bilden är fixad med hjälp av datorn. Men vem är det egentligen som bestämmer om en kropp är fin eller ful?

Många ungdomar idag, speciellt tjejer, mår dåligt över detta. De tycker att dom är för tjocka eller tror att dom måste se ut på ett visst sätt för att bli omtyckta. Och allt detta är på grund av till exempel modeföretag som nästan alltid har modeller som är jättesmala som har dom “perfekta” kropparna. När man då ser hur fin modellen är i kläderna lockas man till affären för att köpa kläderna. Sen när man är i affären och provar kläderna kanske dom inte sitter likadant eller lika fint som dom gjorde på modellen. Kläderna kanske inte finns i din storlek eller så sitter kanske kläderna inte bra på dig.

Företagen utgår ifrån att alla tjejer ser ut som den supersmala modellen och gör därför alla storlekarna små. Om du har storlek M till exempel, kanske plagget inte passar dig för att det sitter för tajt eller för att den är allmänt liten bara.

Hur ska man kunna lösa detta problemet då?

Jo, modeföretag kan börja använda modeller som är plus size som kan visa att det är lika fint att vara större som att vara smal. Modeföretagen har börjat med att ha plus size modeller ibland för sin reklam och det är jättebra. Så modeföretagen borde fortsätta att ha plus size modeller som unga tjejer kan se upp till.

Hur kroppsidealen än ser ut, har du en fantastisk kropp som är fin och  är värd att ta hand om.

Av Sofia Elzer

källa: umo.se – kropp och hälsa

Ett svar på ”Kroppsideal”

  1. Denna text handlar om att det finns en orealistisk bild på hur man ska se ut. Man ska vara smal, ha perfekt hår, perfekt hud osv. Texten handlar också om att storlekarna på kläderna i affärerna blir mindre och mindre. Dina Argument i texten är att modeföretag kan börja använda plus-size modeller, istället för smala modeller.
    I dagens samhälle ska alla vara så smala och se helt perfekta ut. Men detta kanske är ett tecken på hjälp. Flera hundratusen människor över hela världen är överviktiga och ohälsosamma. En ny rapport av hälsoliv visar att världens konsumtion av ohälsosam mat har ökat kraftigt de senaste 20 åren. Modeföretagen kanske vill stoppa överviktighet och att fler människor ska äta mer hälsosamt och träna mer. I texten får du det att låta som att kroppsidealet idag är något dåligt. Jag tycker inte det är så dåligt som du beskriver det. Utan ett tecken på att överviktiga och ohälsosamma människor blir allt fler. Du säger också att det är svårt att inte jämföra sig med de smala kvinnorna och de muskulösa killarna. Men när man jämför sig med modellerna kan det vara som en sorts motivering till att börja äta hälsosamt och att börja träna. Jag tycker inte att det är nåt fel med kroppsidealet som finns idag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *