Från gröt till grönsaksmakaroner

Från gröt till grönsaksmakaroner

Under lång tid har elever varit missnöjda med skolmaten, men vad kan det bero på? Kan det vara för att man tycker att det inte är god mat eller har man inte tid med att äta? Kan det även bero på att om en person inte tycker om skolmaten tycker tio andra personer inte om maten heller?

Under 1800-talet började man servera skolmat i skolan, man serverade då gröt och insåg redan då att elever fick bättre resultat i skolan om de blev mätta och nöjda.

Maten har förändrats, det har gått från gröt till grönsaksmakaroner.

Forskning har visat att elevernas skolresultat har försämrats på de närmaste 20 åren. Kan det bero på att eleverna struntar i skolmaten för att de inte tycker om den? Blir de därför trötta och hungriga och som då leder till att skolresultaten försämras?

Jag går i skolan, och maten som serveras under en vecka kan lätt bestå av vegetariskt alla dagar, så som:

  • Pizzafisk,
  • Laxröra,
  • Grönsakskaka och
  • Potatis med kikärtsröra m.m.

 

Det som serveras kan ofta ses som “ vuxenmat “ och inte sådant som vi, barn brukar äta. Det är någonting som man måste sätta stopp för. Lasagnen är kall och hård, och vad är ens pizzafisk? Var är köttet någonstans? Var är de klassiska köttbullarna som man får alltför sällan?  

Många skolor säger att man vill ha så mycket grönsaker och vegetariskt som möjligt. Det är bra med klimatsmart, det minskar utsläppen bl.a. Man behöver till exempel också kött som innehåller viktiga näringsämnen som järn.

Själv tycker jag att det är viktigare att skolbarnen blir mätta, och att man inte ska ha allt för mycket vegetariskt då majoriteten av elever inte tycker om det.

Vad kan man då göra för att barnens resultat i skolan ska bli bättre? Jo, man serverar någonting som elever faktiskt tycker om som exempelvis kött. Då äter de maten som leder till att de inte går hungriga eller blir trötta, som leder till att resultaten förbättras.

Det är ju ändå eleverna som ska äta upp så att det stora matavfallet minskar. Vegetariskt kan man servera en till två gånger i veckan, som är bra för klimatet.

Det kommer kosta mer, det kan vara negativt. Men det är det värt.

Politikerna behöver satsa stort på skolmaten!

 

Av: Jennifer Gustavsson

 

Källor:

Skolmatsverige.se

DN.SE

Wikipedia

Ett svar på ”Från gröt till grönsaksmakaroner”

  1. Jag tycker att skolmaten inte är jättegod. Forskning visar att tre av tio killar/tjejer äter skolmaten. Jag tycker inte att politikerna ska satsa mer på skolmaten. Jag tycker att om man vill få elever att få bättre resultat i skolan så borde eleverna få ta med sig egen mat som de själva och deras föräldrar ansvarar för. Det skulle göra att eleverna äter vad de tycker om, och de skulle få bättre resultat i skolan. Men om eleverna bara äter det de tycker om skulle det kanske inte äta klimatsmart och då skulle man kunna bestämma att man måste äta klimatsmart i skolan två gånger i veckan, då eleverna får ta med vegetarisk mat hemifrån.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *