Stoppa tobaksanvändning!

6 miljoner människor dör av rökning varje år, ungefär 5 miljoner dör av att de själva röker och fler än 600 000 dör p.g.a att de utsätts för andras rökning. 

Redan år 1492 rökte indianer tobak och introducerade det till Europa men då hade det redan använts i flera tusen år, och sedan dess har det varit populärt. Åldersgränsen för tobak är just nu 18 år. Men enligt en undersökning har det visats att 7,6% av killarna och 12,4% av tjejerna i årskurs 9 röker. Och många fler i gymnasiet. Sjukdomar som t.ex. lungcancer, infektioner i andningsorgan och många andra cancersjukdomar kan orsakas av rökning.

Snusning är också farligt i längden och snusare som aldrig tränar i vardagen har mycket större chans att få sjukdomar av det. Snusning kan leda till dödliga hjärtinfarkter och hjärnblödningar.

Det finns ju olika anledningar till att vi börjar röka och snusa t.ex. att tonåringar vill känna sig vuxnare, även att det är mycket grupptryck och det anses “coolt” att börja röka tidigt. Rökning är också väldigt dyrt och en rökare lägger oftast 17 000kr på rökning varje år, pengar som kan läggas på annat viktigt. Det kostar samhället 26 miljarder kr varje år, det mesta av sjukskrivningar p.g.a sjukdomar folk får för att de röker.

För att lösa det här problemen skulle affärer kunna ha snus och cigaretter mer dolt eftersom att personer kanske ser förpackningarna i kassan och blir sugna p.g.a det. Sen kan man ju också höja prisen på förpackningarna för att då kanske man inte köper det lika ofta. Vi måste även börja inse hur farligt det faktiskt är och skolan kanske kan prata mer om det eftersom att många säkert inte tänker på biverkningarna av rökning och snusning.

 

av Stella Isaksson Ahlström

 

Ett svar på ”Stoppa tobaksanvändning!”

  1. Du tycker att man ska stoppa tobaksanvändningen för alla åldrar. Det håller inte jag med om. Man kan använda tobak som ett lugnande medel om man mår psykiskt dåligt. Det kan ta bort stressen och ångesten. Även om man inte röker dagligen så finns det de som tar en cigg för att bli avslappnade. Tobak har varit en räddning för många självmordsbenägna i stunden de vill ta livet av sig.
    Många använder tobak för tidsfördriv, avslappning och för att träffa folk ute och umgås socialt. Läkare har sagt till patienter att rökning kan förhindra/mildra ulcerös colit, vilket är en magsjukdom som man kan få cellförändringar av och sedan utveckla cancer, alltså förhindrar rökning på ett sätt att man får denna cancern. Varför skulle du vilja ta stoppa tobaksanvändningen då?
    Folk som är över 18 borde få använda tobak om de vill. Rökare säger att det är en livsnjutning. Man kan uppleva lycka på det sättet, så låt de.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *