Blir vegetarian idag !

Idag har många äter kött  mer än vegetariskt . Under de senaste åren har det ökat att man bara äter kött istället för vegetarisk .Det är mer än 61% som äter kött idag. Jag tycker att det var dåligt och vi måste lösa det.

Om nu alla bara äter kött kommer vårans miljön blir förstör. Bland annat för kött alla bilar,bussar och flygplan tillsammans kommer det släpper ut jättemycket koldioxid .Kor och får släpper ut mycket metan det betyder mer krafful växthusgas än koldioxid. Om alla oss bara äter kött kommer maten och inte räcker till alla som bor i vår jorden.  

En stor anlendning  till att alla ska börja att äter vegetarisk mat är att det är bra för hälsan.Vegetarianer löper till exempel minska risk för vissa sjukdomar,som högt blodtryckt,och vissa cancer former . Vi kommer och få i oss alla viktiga näringsämnen som exempel protein. Det finns vissa protein i fullkornprodukter och baljväxter, omega 3-fett hittar man i rapsojla och valnötter, järn finns i vissa nötter och bladgrönsaker. Att äter vegetarian är inte bara bra för kroppen utan det är ocr far illa av vegetarisk kost.

Det finns en bra anledning till att vi äter vegetarisk är att vegetariskt mat är gott och det är enkelt att lagar vegetariskt mat.

I många länder behandlas de djur på ett inhumant sätt kså billigare för dig att äter vegetarisk än kött , framför allt du kan välja vilken grönablader du vill har i din matlagning. 

 

Ett svar på ””

 1. Din text handlar om att man ska sluta äta kött, men det finns anledningar till varför människor väljer att äta kött.

  Du verkar tycka att man ska bli vegetarian för att man får i sig mer vitaminer men du har inte tänkt på att det finns vitaminer som man bara får i sig via kött. B-12 är en sådan vitamin, den finns bara i kött och är en viktig del av våran kost. Man får även i sig mer järn, omega-3 och protein än om man äter vegetariskt. Många människor får faktiskt en sådan brist på dessa vitaminer att de inte klarar av den vegetariska livsstilen.

  Jag tycker att du också ska tänka på att det inte bara är kött som fraktas fram och tillbaka. Kläder och grönsaker som skickas från länder där de tillverkas eller odlas till landet där de ska säljas bidrar också till utsläppen. Jag tror att det finns fler saker som släpper ut avgaser likväl som inom köttindustrin. Man kan ju också välja att köpa närproducerat kött som inte fraktas så långt och det finns även ekologiskt kött där djuren får leva under bättre förhållanden och de inte får en massa gifter.

  Du påpekar också att det är billigare och att maten inte räcker till alla på jorden. Men hur hjälper det dem i fattiga länder ifall jag äter vegetariskt eller inte? Köttet som blir över kommer ju inte flyga till dem helt magiskt. Det kanske är billigare med grönsaker men just nu är det också dyrt och under vintern finns det inte så mycket närodlade grönsaker i Sverige så man kommer ju ändå bidra till utsläpp.

  Jag tycker att detta jämnar ut det och det kanske inte är så farligt att äta kött, jag menar vi har ju ätit kött i alla tider så varför sluta nu?

  //Julia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *