Alkohol.

 

Åldersgränsen i Sverige på att köpa alkohol är 20 år på systembolagen. Men om man går ut på restauranger eller går ut på krogen är det 18 år. Men till exempel om man åker till Danmark får man köpa alkohol redan när man är 16 år, det är också mer procent av Danmarks befolkning som blir alkoholister eftersom att de inte kunde hantera hur mycket de drack när de va unga. Jag tycker att åldersgränsen i Sverige borde vara 18 överallt. Därför jag tycker det ska vara 18 årsgräns på att köpa alkohol är för att när man har fyllt 18 klassas man som vuxen och då har man eget ansvar till att hantera hur mycket man dricker. Jag tycker inte att de ska va 16 årsgräns heller eftersom att man inte är “vuxen” och kan därför inte hantera lika bra hur mycket man egentligen ska ha. Men om man minskar gränsen till 16 år blir det fler ungdomar som dricker för mycket, men blir det nedsänkt till 18 år har man möjligheten att välja själv. Men konsekvensen som kan uppstå är att de som är yngre än 18 som då inte kan köpa alkohol kanske börjar till exempel med tobak istället. Det är också väldigt många som inte vågar säga nej till alkoholen men även tobak.

 

På fester där det är mycket ungdomar brukar det oftast finnas alkohol kanske ibland olika sorters tobak. Det är också väldigt mycket grupper och alltså väldigt mycket grupptryck, det är genom grupptryck som man kanske gör saker som man egentligen inte vill. Prova på att dricka och ta olika droger som man inte vill. Enligt många är det ganska svårt och säga nej till sånt eftersom man vill inte känna sig utanför eller man kanske till och med känner sig töntig bara för att man inte vill.

 

De skador som alkoholen och tobaken orsakar beräknas att vara upp till 45 miljarder kronor per år och då det är både unga och äldre personer som orsakar det här skadorna i samhället. Idag är det nämligen kompisar och kompisars syskon den vanligaste orsaken till att de yngre får tag i alkohol.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *