tobak

Varför finns tobak och cigaretter? Idag röker så många, det är inte bra till någonting. De enda som tjänar på det är miljardär företagen och jag är emot allt sånt. Om någon kan nämna någonting som är bra med att röka vill jag gärna höra det.

 

rökning orsakar cancer enligt forskare. För en som inte röker som bor med en rökare ökar risken för cancer, speciellt lungcancer med 20-30%. forskare har också kommit fram till att rökning är farligare än vad man hittills har förstått. Häften av de vuxna som fortsätter att röka avlider i förtid av tobaksrelaterade sjukdomar, cancer, hjärt-kärlsjukdomar och lungsjukdomar. Av dessa dödsfall inträffar hälften i åldern 35 till 69 år. det inträffar varje år 500 fall av barncancer p.g.a. föräldrars rökning problem.

 

vill vi verkligen ha sådana här saker? På engelskan brukar cigaretter kallas “Death Sticks” och jag tycker att det stämmer in precis. Vill vi verkligen att våra tonårsbarn ska röka sönder sina lungor innan dom har blivit myndiga? Jag tycker att samhället borde skämmas för att tillåta dessa saker.

 

Vi stöter alla på rökning varje dag, på jobbet, i skolan, varför gör vi ingenting åt det? Om man tittar på ett vanligt svenskt hem idag, hur ofta röker någon i familjen? Jag tror att i de flesta svenska hem så röker i alla fall någon i familjen. I mitt hem så röker både min mamma och min pappa.

 

Jag ser ungdomar i min egen ålder varje dag som röker, till och med yngre. Varför gör man det? Ge mig bara en anledning varför cigaretter är bra så ska jag sluta tycka illa om det. det ända positiva är att multimiljard företagen tjänar på det. Alla borde försöka göra något åt detta stora problem.

 

Tillverkarna är tvingade att skriva något i stil med “Rökning dödar” eller “Rökning skapar cancer” på paketen. Men varför inte bara förbjuda det totalt, nu när det är så farligt och skapar många dödsfall?

 

så gör tobak olagligt.

 

källor:google och svenska direkt boken.

Ett svar på “”

  1. Din tes med denna texten är att de ska förbjuda rökning helt. Argumenten i det här var att rökning orsakar många sjukdomar, dödsfall, påverkan på andra som är i närheten av någon som röker, att de enda som tjänar på detta är företagen som tillverkar dom.
    På sätt och vis är detta sant men man har ett eget val om att börja röka. Om man väljer att börja är det ditt eget ansvar att se till så att barn och andra i din omgivning inte påverkas lika mycket. Ibland röker vissa för att dämpa ångest, eller bara för att slappna av.
    Jag tycker att det är bra att det finns till de som verkligen vill ha de så att man ändå kan få välja själv vad man vill och inte. Företagen som tillverkar cigaretterna får ju sina produkter sålda och de är ju också bra eftersom att då kan fabrikerna som gör dom också fortsätta jobba.
    // Filippa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *