Ät mer vegetariskt!

 

Det är allt färre som äter kött i Sverige idag, det har blivit som en trend att vara vegetarian. Människor har insett att de utsätter djur för orättvisa förhållanden och skadar miljön genom att äta kött. Men ändå så äter vi ca 87 kg kött per person på ett år i Sverige.

 

Människan har länge ätit kött. De jagade djur för att få äta deras kött, men då åt de det rått. Idag så jagar vi inte födan utan föder upp dem i industrier och slaktar dem för att sedan komma i våra matbutiker.

Idag äter fler och fler vegetariskt, ungefär varannan svensk äter vegetariskt någon gång i veckan. Vegetariskt är hälsosamt och det orsakar inte de sjukdomar som man kan få av kött.

Köttindustrin påverkar växthuseffekten för att kunna producera foder. Exempelvis släpper kossor ut massa metangaser som påverkar växthuseffekten, vilket i sin tur gör så att det blir varmare på vår planet, det blir översvämningar på grund av de isar som smälter. De djur som bor på isen kommer dö. Dessutom kan golfströmmen, som värmer upp de länder som ligger i Norden, påverkas och då kommer det bli mycket kallare här.

Köttet kan transporteras från andra länder till ett annat och kommer slutligen till Sverige. I en del länder blandar man i antibiotika i djurens mat så att de inte ska bli sjuka, eftersom att vi äter det köttet får vi också i oss en del antibiotika och när vi blir allvarligt sjuka och får antibiotika som medicin så hjälper inte den för man redan ätit mycket antibiotika som finns i köttet.

Kött är gott att äta, men istället för att äta kött så kan man byta ut det mot till exempel soja, quorn eller böner som man främst använder när man äter vegetariskt. Det smakar nästan likadant bara att konsistensen kan vara lite annorlunda. Inom köttindustrin utsätta djur för förhållanden, såsom att placeras i trånga utrymmen med flera djur. Tycker du att djuren ska torteras till döds bara för du ska få äta deras kött?

 

När man är vegetarian får man inte i sig de protein som man får i sig när man äter kött. Protein är viktigt för att det innehåller essentiella aminosyror. Aminosyror fyller vårt näringsbehov och bygger upp muskler. Alternativ till kött kan man äta mjölk, sojabönor/tofu, bovete, quinoa och ägg.

Vill du bli mer hälsosam,en bättre djurvän och värna om vår planet? Välj vegetariskt, så bidrar du till en bättre miljö för våra djur och vår jord.

Tindra Karlsson 8:1

 

Källor: mabra.se vegetarian.se styrkelabbet.se

Ett svar på “Ät mer vegetariskt!”

  1. Din text handlar om att man borde äta mer vegetariskt för att det är snällare mot djuren och mot vår planet.

    I texten skriver du också att vi får i oss proteinet från köttet genom att dricka mjölk och äta sojabönor, tofu och quinoa. Men det stämmer inte alls. Enligt studier får man inte i sig lika mycket proteiner som man behöver genom att bara äta vegetariskt. B-12, omega-3 och järn är några av de viktiga proteiner som vi behöver genom köttet.

    Du skriver också i din text att det påverkar växthuseffekten när köttet transporteras från andra länder. Men det är ju samma sak med dina grönsaker och frukt. Om det inte är ekologiskt fraktas det ofta väldigt långt och släpper då ut mycket avgaser som bidrar till växthuseffekten. Bara för att man är vegetarian äter man inte ekologiskt och närodlat eftersom att det kostar mer och då är det samma sak.

    Du skriver att det bidrar till växthuseffekten när kossor släpper ut metangaser och att då isarna kommer smälta och djuren kommer dö. Men om alla skulle bli vegetariener och korna fortfarande skulle leva skulle det bara bli mer kor som släpper ut metangaser, inte mindre.

    Så är det verkligen bättre att inte äta kött? Det tycker inte jag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *