I en värld av ideal

Vi lever i en värld av ideal. Vad vi än gör så blir vi på något sätt dömda och stämplade. Idealen har funnits i flera 100 år, om inte mer och de har ändrats mycket genom tiderna. Men jag kan utan tvekan säga att idealen aldrig varit större och påverkat oss så pass mycket som dem gör idag. Med alla dessa sociala medier, vår modebransch och all slags reklam vi möter på dagligen så får vi en klar bild på hur vi ska se ut. En bild som är tätt intill omöjlig att helt fullfölja. Man kan alltså mer eller mindre säga att det är omöjligt att bli rätt, enligt idealen, men det är ändå någonting vid strävar mot.

Men vad är bakgrunden till idealen? Vad är det som har byggt upp dem?

Svaret på det är vi människor. Det är vi  som ligger bakom allt. Det är vi som är skyldiga till all reklam som görs. Det är vi som endast tar in personer som följer kroppsidealen vi har och inte nog med det så redigerar vi dom sedan också, så de blir som idealen skulle kalla det “perfekta”.

Hur många gånger har du sett reklam för en klädbutik?                                                   Rätt så många.                                                                                                                  Hur många gånger har modellen i reklamen varit stor, haft stubb på benen och varit osminkad? Aldrig, och det är endast för att idealen säger att det är fel.

Vi människor är otroligt bra på att snacka. Vi säger att alla är lika mycket värda, att alla är perfekta på sitt eget vis, men det är långt ifrån det samhället visar. Det vi människor behöver är att våga sluta följa efter alla ideal. Visa att vi alla är olika och inte bara säga det. Göra en förändring, inte bara planera en.

Jag kräver en förändring nu. Det här är ett extremt stort problem som vi möter på dagligen. Ett problem som tynger för så otroligt många folk, hela världen runt.

Jag tycker att man ska börja våga mixa mer. Istället för att ha åtta snarlika antagligen smala, ljusa, sminkade tjejer i reklamen, blanda! Våga strunta i idealen. Våga ta med någon som är några centimeter längre. Våga ta med någon som har större lår. Våga ta med någon som har lite oljig hy. Våga ta med någon som har mörk hud.

Jag tror att responsen från folket kommer vara till 100% positivt om reklamerna och modebranschen ändrades och började mixa mer, vad tror du?

 

 

 

/Elvira

Ett svar på “I en värld av ideal”

 1. Om man känner att man vill passa in i denna idealen som vi har skapat så kanske man börjar träna för att gå ner i vikt. Då får personen bättre hälsa och mår bättre överlag.
  I reklamer har man oftast smala tjejer för att kläderna ska se bättre ut, kläderna kanske sitter bättre på smalare personer. Det är inte för att lite kraftigare tjejer är fula men kläderna kanske inte sitter lika bra på dem och då blir designern missnöjd när hen sedan ska visa upp sina kläder. Du skriver att det bara finns smala modeller men detta stämmer inte. Om man tittar på modellerna i affärerna märker man att det faktiskt börjar bli vanligare med ”plus size modeller”. En känd plus size modell är t.ex Ashley Graham. Hon har blivit hyllad för hennes fotograferingar även om hon är lite större än de ”normala” modellerna.
  Det här med kroppsideal har get människor jobb. Det finns folk som jobbar med modeller för att hålla dem i form och se till så att de ser bra ut inför deras nästa fotografering. Det finns också människor som jobbar med att redigera fotona så att de blir ännu mer ”perfekta”. Då kanske de gör midjan smalare och tar bort eventuella finnar eller fräknar osv. Hade inte kroppsidealen funnits hade inte dessa människor kunnat jobba med det de verkligen är bra på och gillar. Dietister jobbar ibland med människor som vill gå ner i vikt och igen passa in med idealen. Utan detta hade inte dietisterna haft några kunder.
  Nuförtiden är det snyggt att vara solbränd och det är en del av idealen på sommaren. Då går man ut för att få solen på sig och bli solbränd. Detta är bra för att då går människor ut för att få frisk luft och man får också D-vitaminer från solen.
  Kroppsidealen finns oftast hos kvinnorna. Idag finns det många feminister som stödjer kvinnornas rättigheter och jobbar med just kroppsideal. De vill att alla kvinnor ska få se ut som de vill och klä sig som de vill. Idag är det många som följer detta och struntar i kroppsidealen. Fortsätter det utvecklas såhär så kommer inte kroppsidealen vara alls lika stor om några år.
  Det finns precis så många sminkade som osminkade. Du skriver att det bara finns modeller med smink på sig, detta stämmer inte alltid. Jag har gått i affärer där modellerna inte har smink alls eller väldigt lite. Det finns också många idag som struntar i smink både för att det är dyrt och tar tid men också för att de känner sig mer bekväma utan. När de inte har något smink har de märkt att det faktiskt inte är någon som skrattar, eller över huvud taget inte bryr sig.
  Inte alla sminkar sig eller rakar benen för att följa idealen. De gör det för att de kanske tycker att det är kul att sminka sig och för att de känner sig bekväm i det. Samma sak gäller att raka benen. Många gör det inte för att de är rädda att folk ska tycka att de t.ex är äckliga för att de har håriga ben men för att det är det de känner sig bekvämast i.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *