Mer idrott i skolan!

Dagens ungdomar sitter stilla alldeles för mycket, jämfört med dina föräldrar till exempel, sitter du inne ungefär 4 – 6 timmar mer om dagen än dem för 20, 30 år sedan. För 20 år sedan cyklade nästan dubbelt så många barn och ungdomar till skolan varje dag. Idag är ungefär 20 % av Sveriges barn och ungdomar överviktiga, det beror vanligtvis på att de sitter stilla för mycket och inte får tillräckligt med motion. På lång sikt blir för mycket stillasittande ett stort hot mot din hälsa. Ju längre du sitter ned desto mer irriterad blir din kropp. Din kropp vill röra på sig och aktivera sig, det är till och med så att vårt blodomlopp är gjort för rörelse. De flesta människor i dagens samhälle sitter stilla ungefär 70 % av dagen.

 

Jag tycker att en lösning är mer idrott i skolan för alla elever från årskurs 1 – 9 och att ha mer idrott i skolan skulle inte bara vara bra för de som sitter stilla och är inne mycket, utan det skulle vara bra för alla barn och ungdomar. Många tycker att det redan är jobbigt och att man får mycket press på sig i skolan, men de extra minuterna i veckan man lägger till behöver inte vara svårare än att man spelar lite bollsporter som till exempel brännboll, fotboll eller basket. Eller något så enkelt som att gå en promenad och lektionerna skulle inte behöva betygsättas. Då man tar som en liten paus från allt annat skolarbete och det kan underlätta din dag och man blir pigg. Enligt forskare vid Sahlgrenska akademin så ger fler idrottslektioner under veckan bättre resultat i skolan i bland annat matte, svenska och engelska. Många tycker även att eftermiddagen i skolan är lång och de skulle bli mycket längre med mer idrott. Men en lösning skulle isåfall vara att börja tidigare och att ha mindre och kortare raster. Man skulle kunna ta 5 minuter mellan varje lektion och på lunchen som oftast är längre, äta och sen ha en 30 minuters rast. Även om det skulle bli mer idrott i skolan skulle fortfarande många elever gå hem och sätta sig framför datorn eller med mobilen. Jag tycker att en lösning isåfall skulle vara att cykla eller gå till skolan varje dag istället för att åka bil, dessutom så om du åker bil så släpper den ut massor med avgaser som påverkar växthuseffekten.

 

Detta är mina skäl och argument till att ha mer idrott i skolan!

2 svar på “Mer idrott i skolan!”

 1. Du skriver att ungdomar borde röra sig mer istället för att sitta stilla alldeles för mycket, att det leder till övervikt. Men det behöver inte bara vara för att man inte har rört på sig, det kan bero på andra saker också. Till exempel att barn äter för mycket skräpmat, vilket forskning visar.
  Du menar också att cirka 70% av sveriges befolkning sitter ner om dagen och att det är dåligt. Men man kanske måste sitta ner p.g.a sjukdom till exempel. Om man sitter, vilar kroppen, vilket är bra.
  Jag håller inte med dig om att man behöver mer idrottslektioner då man kan utnyttja tiden till andra ämnen istället. Du säger att rasterna kan vara mellan 5-30 minuter om man tar in fler idrottslektioner, men om man förkortar rasterna rör man sig inte som man skulle göra under den tiden. Och på rasterna tar man även en paus från skolarbetet vilket är bra.
  Man slutar även senare på dagen isåfall och det kan leda till att man inte hinner med läxor som man allt får mer och mer beroende på vilken årskurs man går i. Då har man mindre tid till fritid, och den tiden kan bestå av att man sportar, springer eller något annat.

  Du säger också att man ska cykla eller gå istället för att åka bil till skolan. Men om man bor långt bort måste man ju ta bil eller buss. Och på vintern när det är kallt är det skönt att ta bilen.

  Jennifer Gustavsson

 2. Du skriver att ungdomar borde röra sig mer istället för att sitta stilla alldeles för mycket, att det leder till övervikt. Men det behöver inte bara vara för att man inte har rört på sig, det kan bero på andra saker också. Till exempel att barn äter för mycket skräpmat, vilket forskning visar.
  Du menar också att cirka 70% av sveriges befolkning sitter ner om dagen och att det är dåligt. Men man kanske måste sitta ner p.g.a sjukdom till exempel. Om man sitter, vilar kroppen, vilket är bra.
  Jag håller inte med dig om att man behöver mer idrottslektioner då man kan utnyttja tiden till andra ämnen istället. Du säger att rasterna kan vara mellan 5-30 minuter om man tar in fler idrottslektioner, men om man förkortar rasterna rör man sig inte som man skulle göra under den tiden. Och på rasterna tar man även en paus från skolarbetet vilket är bra.
  Man slutar även senare på dagen isåfall och det kan leda till att man inte hinner med läxor som man allt får mer och mer beroende på vilken årskurs man går i. Då har man mindre tid till fritid, och den tiden kan bestå av att man sportar, springer eller något annat.

  Du säger också att man ska cykla eller gå istället för att åka bil till skolan. Men om man bor långt bort måste man ju ta bil eller buss. Och på vintern när det är kallt är det skönt att ta bilen.

  Jennifer Gustavsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *