Sluta plåga djuren!

Ända sedan vi började tillverka smink och kosmetika har vi människor använt oss av kaniner och andra smådjur för att försäkra oss om att vi inte blir infekterade eller sjuka, och istället för att testa produkterna på ett smärtfritt sätt valt att testa på djur som inte har någon chans att försvara sig.
År 1980 användes det 31 304 djur i testerna bara i England! I början av 2000-talet användes ca 35.000 – 40.000 djur inom EU per år och detta bara i kosmetikatester. Varför ska detta fortsätta när vi vet att djuren lider och att det finns helt smärtfria sätt?
2013 införde EU ett förbud mot försäljning av djurtestad kosmetika. Det finns undantag som är svåra att förklara, men djurförsök inom kosmetika finns fortfarande.

Men djurtester sker inte bara inom smink- och skönhetsindustrin utan också under forskning inom läkemedel. Djuren används ofta när det anses vara för farligt att testa på människor och inte är etiskt rätt mot människan, varför skulle då detta vara okej när djur? Ska djur inte vara lika mycket värda? Något som ofta dras upp när man pratar om djurförsök av olika slag är att djur inte är lika smarta som människor. Detta är inte sant och även om det vore så varför skulle detta vara en anledning att låta djuren leva som de gör. Djuren hålls i små, trånga utrymmen och utan någon chans att få röra på sig ordentligt. Många djur är till och med genmanipulerade vilket betyder att de är i stort sett är designade för att utveckla sjukdomar. Detta borde inte få ske, speciellt när det finns alternativ som varken skadar människor eller djur. Men i nuläget så satsar man inte på att hitta dessa smärtfria lösningar, då det tydligen anses vara okej att utsätta levande varelser för denna tortyr. Som om detta inte vore nog är djurförsök dyrt och inom läkemedel så avspeglar ju djuren inte människan helt och hållet, i och med att vi inte har samma biologiska uppsättning. Så i längden skulle det löna sig att stoppa djurförsöken, då vi inte bara kommer rädda tusentals djur utan också spara pengar och kanske får mer exakta forskningsresultat.

En lösning för denna plågade livsstil som många djur går igenom är att våga satsa på att hitta smärtfria och sofistikerade lösningar, en lösning där varken djur eller andra levande varelser kommer till skada.

Man skulle, som forskare kunna hitta nya sätt att utföra sina tester på men man kan också som medmänniska välja att ta reda på mer om hur djurens förhållande under dessa tester ser ut. Vi kan välja att avstå från djurtestad kosmetika och att välja pälsar som inte innehåller djurhår där djuren dödas för att man ska kunna dra nytta av pälsen. De äkta pälsarna är ju ändå dubbelt så dyra och om inte pengarna är anledning nog så kan man tänka på att du indirekt uppmanar djurförsöken att fortsätta, du väljer att spendera en massa pengar för att dessa djur ska dödas och plågas. Det finns lika fina pälsar som är billigare och som inte bidrar till djurförsök.

Allt som allt tycker jag att reglerna mot djurtester inom kosmetika borde bli hårdare och att man inom forskning hittar nya sätt att testa och experimentera. De smärtfria lösningarna finns där ute det gäller bara att vi vågar leta och satsa lite pengar för att låta djuren leva bättre. Tänk på att just du kan göra skillnad genom att söka upp mer information innan du köper smink och kosmetika men även kläder.
Kämpa för djurens rätt!

/Julia 8:1

Källor;
Djurensrätt.se
Forskautandjur.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *