Brist på programmerare

Ända sedan datorn kom ut har användningen av dem blivit mer och mer. För varje app eller program du använder i din telefon,

på datorn eller på din TV har en eller flera personer suttit och arbetat för att få den att fungera på rätt sätt. Men med högre efterfrågan för programmerare än någonsin har dom tagit slut…

 

Med efterfrågan för programmerare högre än någonsin behövs det utbildas fler.

Och med en hög ingångslön tror man att det är ett yrke som skulle locka till sig fler och fler personer men det är raka motsatsen. Mycket få väljer att gå en linje på gymnasiet som gör att du kvalificerar för att bli programmerare.

 

Majoriteten av elever på högstadiet har en skoldator vilket öppnar upp möjligheter för att programmering ska bli ett ämne. Ifall man skulle göra programmering till ett ämne som varje elev skulle ha en gång i veckan från 4:an och framåt till 7:an och låt därefter eleverna bestämma ifall de vill fortsätta med programmering så skulle nog

en större mängd av elever bli intresserade av det vilket skulle göra att fler och fler människor skulle bli programmerare. Vilket i sin tur skulle göra att det internet drivna  samhället skulle drivas framåt mycket snabbare.

 

En programmerares inkomst lön med 1 års erfarenhet ligger på runt 27000 kr i månaden. En programmerare har många olika grenar den kan gå t.ex spelprogrammering, kommunal programmering, hen kan programmera för ett privat företag eller för ett massivt företag som olika bilmärken eller olika affärer. Även som barn kan man programmera, många tonåringar som vill tjäna lite extra pengar gör olika spel till telefoner och lägger ut dem på appstore/ google playstore. Många spel/appar som en vanlig person använder dagligen har det varit barn som har utvecklat eller hjälpt till att utveckla. En stor del i att många håller sig borta från programmering är nog stigman som ligger runt det, allt med att det är enbart nördar och töntar som lägger ner så mycket tid runt en dator vilket många ser som en töntig grej. Men ifall man visar barn och ungdomar redan från ung ålder vad programmering kan göra tror jag att vi kan riva ner denna stigman. Men ifall man lär ut programmering till elever så tror jag att mängden av programmerare skulle öka drastiskt vilket i sin tur skulle göra att man skulle kunna driva samhället framåt snabbare nu när så gott som allt i vårt samhälle är programmerat. Även medicin skulle förbättras då fler kompetenta människor skulle kunna förbättra simuleringsprogram där man forskar på bakterier och medicin och deras spridningar i kroppen och på andra ställen.

 

Så mitt slutliga svar på hur vi ska lösa detta “problem är

1: Sprid ut teknologin i skolor med iPads och datorer

2: Gör programmering till ett obligatoriskt ämne i 4-7 och låt eleverna välja efter det ifall de vill fortsätta med programmering som ett ämne.

3: Prata om hur viktigt programmeringen är för samhället och vår värld.

 

Och efter ett tag ser vi hur viktigt programmeringen är för oss.

 

Skrivet av Samuel Carlsson  

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *