Tid för hämnd!

Foto: Nora Kristensson

Bokrecension:

Jag har läst boken “Tid för hämnd” skriven av: Lena lilleste. I boken är Tommy och Flisen huvudpersonerna. Boken handlar om Tommy och Flisen. De går i skolan tillsammans där de händer mycket konstiga saker. Dom flesta på skolan är rädda för en kille som går på skolan, han heter Stefan. En dag i skolan kommer Stefans stora, läskiga pappa in i matsalen. Den dagen knuffade Stefan någon i matsalen och ringde sin pappa och sa att det var någon som knuffade honom. Med sina små, röda ögon stirrade Stefans pappa argsint över alla i matsalen. Han slog ner en lärare på golvet med flera hårda slag, blodet sprutade från hennes näsa. Stefans pappa går därifrån och syns inte till mer den dagen. Samma dag utryms hela skolan på grund av ett bombhot. Hela skolan fick ställa sig på skolgården och vänta på klartecken från polisen. Tommy och Flisen blev uttråkade och sprang upp i skogen som låg precis bakom skolan uppe på en kulle. Flisen tände en cigarett och de satt och tänkte på om det verkligen var en bomb i skolan. Flisen slängde sedan den rykande cigaretten i det torra gräset uppe i skogen. Tommy blev arg men sen tänkte de inte mer på det. På vägen tillbaka till skolan, ser Tommy och Flisen Stefan springa ut med ett tiotal av skolans Ipads och datorer. Stefan lägger sakerna i en röd Toyota Yaris, sätter sig i bilen och åker iväg. Tommy och Flisen kollar på varandra och tänker högt en stund. Varför sprang Stefan ut med en massa saker? Var det han som ringde in bombhotet? Så höll de på en stund.

Medans de stod där och pratade fundersamt, kände de båda en lukt av rök. Med ett snabbt ryck vänder de sig om och hela skogen står i lågor. Flisens cigarett var orsaken till det. Likbleka i ansiktet börjar de långsamt gå ner till skolan igen. Någon har ringt till brandkåren och de kom på några minuter. Tommy och Flisen ville hem. De går förbi servicebutiken på vägen hem för att köpa en cola. När de precis ska gå in i butiken möter de två maskerade personer med plastpåsar i händerna, som rusar ut ur butiken. Men inga poliser syntes till. Tommys flickvän Mathilda hade också inbrott samma dag.

Tommy och Flisens klass skulle ha Halloween disco. De skulle spara ihop pengar till en klassresa, så de bestämde sig för att ha ett disco. De köpte varsin Halloween dräkt i en liten Halloween butik de hade hittat i stan. Tommy hittade en häftig skelettdräkt som rörde på sig, Flisen blev avundsjuk och ville ha samma dräkt. Men Flisen köpte en djävulsdräkt istället med stora, röda horn längst upp på hatten. De skulle stå vid entren och ta betalt när människor kom in till discot.. Hela klassen hade fixat mat, musik, bord och stolar. Som på rullande band gick det in människor på discot. De kom många fler än vad Tommy och Flisen hade trott. En kille med samma skelettdräkt som tommy, går in utan att säga någonting. Killen kollar konstigt på Mathilda, Tommy hade tvingat med sig Mathilda till discot även fast hon inte fick gå ut. Hon fick inte gå ut pågrund av att någon med en röd Toyota Yaris hade försökt kidnappa Mathilda på vägen hem från skolan några veckor innan discot. Tommy höll ögonen på den där skumma killen som bara stod och stirrade på Mathilda hela kvällen. Efter discot följde Tommy och Flisen Mathilda hem eftersom hon inte fick gå ensam. Tommy, Flisen och Mathilda gick på trottoaren när en röd Toyota Yaris stannar vid trottoaren och en person i skelletdräkt drar in Mathilda i bilen. Hon kämpar emot och Tommy försöker dra i hennes ben. Men det går inte, Mathilda blev indragen i bilen och den körde iväg. Flisen och Tommy mutar två killar på mopeder med två cigarettpaket och säger till killarna att det ska ringa polisen om en kidnappning. Tommy kände nämligen en utav killarna på mopederna och han visste hur Mathilda såg ut. De tar mopparna och kör efter den röda Toyotan. Vi kommer aldrig att hinna ikapp skriker de till varandra. Tommy messar han’s plastpappa Fredrik att han ska komma. De kommer ikapp bilen och den svänger ut på en väg som leder till ödesmark. Det är en stor parkering på ena sidan vägen och skog på den andra. Bilen stannade helt plötsligt och Tommy och Flisen gick sakta fram bakom den. Galningen i bilen hoppar ut och sparkar Tommy så hårt i magen att han flög bakåt och ner i diket, men han tar sig upp igen. Mathilda lyckas ta sig loss och hoppar ut ur bilen. vi hinner aldrig ta mopparna säger de till varandra. De sprang istället upp i skogen med galningen bara några meter bakom sig. De gömde sig i en stor skreva som de hittade uppe i skogen, tysta satt det och lyssnade. Mannen kom närmre och ställde sig sedan helt tyst. Han började springa åt ett annat håll och de kröp ut ur skrevan. Tommys mobil började ringa, det var Fredrik. Mannen som hade sprungit iväg hörde ringsignalen och var efter några sekunder efter dom igen. Mannen fick tag i Tommy och hotade honom att skrika på Mathilda. Tommy skrek aldrig. Mannen släpade med sig Tommy till Toyotan. Då kom Fredrik, han klev ut ur sin bil och pekar en pistol mot Tommy. Vad håller du på med? skrek Tommy. Tommy tog av sig skelett-masken och visade att det var han. Vid denna tid hade polisen kommit och de grep gärningsmannen. De visade sig vara en utav Mathildas mammas ex som ville hämnas på Mathildas mamma genom att kidnappa henne.

Boken utspelar sig en stad någonstans i sverige. Där det händer mycket hela tiden. Enligt det jag har läst känns det som att boken utspelar sig för ungefär 10 år sedan. Den är modern och innehåller lite av det som finns idag. Så som Ipads, datorer och telefoner. Boken var väldigt spännande och intressant. Jag blev inte uttråkad när jag läste boken. Boken var lättläst och hade ett språk som var lätt att förstå. För övrigt tyckte jag att boken var bra.

Boken var spännande, lite romantisk, och intressant. I början av boken stod det att Stefans pappa kom in i matsalen på skolan och slog en lärare, vilket jag tyckte inte hörde ihop med boken. I en del av boken stod det också att det var inbrott hos Mathilda. Det stod att Tommy och Flisen trodde att inbrottet hade med Mathildas pappas jobb att göra. de trodde att det var pågrund utav Mathildas pappas jobb som det var inbrott. Men man fick aldrig reda på om det verkligen var Mathildas pappas jobb som var orsaken till inbrottet hemma hos Mathilda. Det tyckte jag var lite dåligt. Annars tyckte jag att boken var ganska bra. Genren på boken är deckare tror jag. Det tror jag för att det är många mysterium i boken, det är mycket poliser inblandade och det känns som att det är en deckare helt enkelt. Det känns som att det är en ungdomsbok eftersom det är baserat på tonåringar och jag tycker att det är en bok för både killar och tjejer. I boken “tid för hämnd” börjar det spännande i boken redan på första sidan av boken och det är lika spännande från början till slut. 

Jag tycker att boken är trovärdig men ändå inte. Att nästan alla händelser i boken händer på samma dag känns inte riktig trovärdigt. Men det kan ju vara så i verkligheten, det vet ju inte jag. Att ett bombhot, ett inbrott, en skogsbrand, ett rån, en kidnappning, en elevs förälder slår en lärare på samma dag känns inte så trovärdigt. Så det är lite svårt att bedöma. 

Skriven av: Nora kristensson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *