Den vita döden, Camilla Lagerqvist

Bokens huvudperson heter Julia. Hon är tretton år och har för några veckor sedan lagts in på ett sanatorium eftersom att hon lider av lungsjukdomen tuberkulos.

Julia spenderar sina dagar på ett sanatorium i Uppsala. De består av olika sorters behandlingar, mat och mycket sömn. Julias liv förändras när hon får upp ögonen för en nyanländ kille på slottet. Han heter Luca och är en italiensk cirkusartist. För första gången i sitt liv, upplever hon riktig kärlek. 

Boken utspelar sig på ett sanatorium nån gång mellan slutet på 1800-talet fram tills andra världskrigets slut. Det var vid den tiden tuberkulos var som värst och det var då man använde sig av sanatorium. Författaren beskriver väldigt bra, det var som att kolla på en film. Boken var väldigt rätt för mig. Det händer mycket hela tiden så man tappar inte lusten till att läsa. Det är som att man lär känna personerna i boken och då får man mer inlevelse när man läser. Känslorna som karaktärerna i boken känner, kände också jag.

Min läsning har fungerat bra. Språket är lätt att förstå, författaren använder nästan bara vardagligt språk. Jag skulle säga att det är en romantik/dramabok. Den byggs bland annat på romansen mellan Julia och Luca. Spänningen ökade hela tiden och därför tröttnade jag aldrig. Det är en ungdomsbok. Den är riktad till både killar och tjejer, men det är nog flest tjejer som dras till den här typen av bok. Boken är skriven i jagform, alltså är det Julia som berättar.

Om boken har något budskap är det nog att man ska leva i nuet och vara glad i stunden. Människor kan tas ifrån en när som helst.

Jag såg slutet i boken komma. Allting var lite för perfekt och sedan hände det som inte fick hända. Julia hade varit iväg i två dagar och hennes sjukdom var nästan helt borta. När hon kom tillbaka till slottet fick hon reda på att Luca hade fått hög feber och gått bort. Även fast jag såg det här komma, vällde tårarna nerför kinderna. Det var som att jag var Julia och det var jag som hade förlorat Luca. Jag har själv bara upplevt att äldre släktingar gått bort, inget liknande som i boken.

Boken är väldigt trovärdig. Allt som skrivs kan ha hänt på riktigt. Tuberkulos och gulsot var en väldigt vanlig dödsorsak och att två på slottet blev förälskade är inte omöjligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *