Jag var här

Boken jag har läst heter “Jag var här” och är skriven av författaren Gayle Forman.

Huvudpersonerna i boken är först och främst Cody, det är henne man får följa med i berättelsen. Cody bor med sin mamma Tricia i en liten lägenhet. Boken handlar tills största delen om Meg så hon är en av huvudpersonerna, det är Meg som har gått bort. Sen är Sam en stor del av boken. Han hjälper Cody i sökandet, efter den som hon tror orsakat Megs självmord.

 

Boken utspelar sig i USA i nutid och handlar om att Codys bästa kompis Meg precis tagit självmord, men Cody har ingen aning om varför. Och hon har heller aldrig märkt att Meg hade självmordstankar. Därför försöker hon få svar på varför det blev som det blev. Hon hittar krypterade filer i Megs dator som hon fått av hennes familj. Och frågar en av Megs college kompisar om han kan fixa tillbaka filerna.

Hon får då reda på en massa saker Meg hållit undan från henne och saker hon inte hade en aning om. Det leder till att hon träffar killen som Meg var förälskad i, innan hon begick självmord.

Jag tyckte det var väldigt spännande när hon fick reda på vad som fanns på datorn och när hon åkte för att träffa mannen som mejlat med Meg just innan hennes död, eftersom att man hade ingen aning om vad som skulle hända.

Boken tyckte jag var bra eftersom att det alltid hände någonting och det var många mysterium som Cody försökte lösa, författaren gjorde så att det blev roligt att fortsätta läsa och man ville inte sluta. Jag tycker att boken passade mig eftersom att jag gillar att läsa spännande böcker som är lite mysterium i, därför har min läsning fungerat bra.

Genren till boken är både romantik men även spänning. Och den är samtidigt sorglig.Det är ju lite romantik men det är mest spänning/mysterium, den var även rolig vid vissa ställen.

Boken är en ungdomsbok och både killar och tjejer kan läsa den. Eftersom att det är inte direkt något “tjejigt” eller ”killigt” problem i boken och jag tror att både  killar och tjejer  kan relatera till den.

Boken är i Codys perspektiv, och den är uppbyggd så att det blir mer spännande hela tiden. Och i slutet var det mest spännande.

Ett moment i boken som var viktig för handlingen är när Cody hittar Megs borttagna filer eftersom att utan det skulle man inte hänga med i vad Cody gjorde i boken.

Språket i boken är lätt att förstå, men när Cody mailar med en man som är en väldigt stor del av berättelsen så skriver han vissa citat och dom är det svårt att förstå.

Ett exempel på ett citat han skriver är “ att tro är att ta första steget redan innan man kan se hela trappan”

Bokens budskap är nog att man ska ta vara på den tiden man har med en person för man vet inte när det är sista gången man ser någon.I boken så är Cody ledsen över att hon inte funnits där för Meg och inte tagit vara på tiden hon haft med henne vid alla tillfällen. Boken visar också hur lätt det är att få tillbaka bilder/filer man raderat från datorn och även om man tagit bort det så finns det ändå kvar. 

Jag blev ledsen vid många tillfällen i boken eftersom att det handlade om en sorglig sak och man förstod verkligen hur Cody och alla personer i boken kände. Författaren har skrivit det så att det känns som att man är där och lever med dom.

Boken är trovärdig eftersom att allt som händer i boken kan ju hända i verkligheten. Jag relatera med enstaka saker i boken och jag förstår hur Cody känner sig. För alla har ju mist någon.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *