Boken jag läst heter Ekon och är skriven av Camilla Jönsson och utgavs 2015 av B. Wahlströms Bokförlag.

huvudpersonerna:

Huvudpersonen i denna boken heter Alva. Alva som person är ganska osäker på sig själv och vet inte riktigt vad hon vill. Dom två hon brukar vara med heter Malin och Kia. Hon vill egentligen inte vara med dom eftersom att dom inte alls är hennes typ av personer, men hon känner att hon inte kan vara med någon annan. Alva tycker bara att Malin är elak och Kia hänger bara med henne. Alva är oftast den som bara hänger med dom för att inte vara ensam. Malin och Alva har känt varandra sen dom va små, sedan för något år sen kom Kia in i detta och hon och Malin blev tajtare än dom någon gång har varit. Alva säger inte så ofta vad hon tycker och tänker för att hon vill inte att Malin ska kommentera något elakt eller säga emot. Alvas mamma och pappa är skilda, hennes mamma bor i London själv och hennes pappa bor här i Sverige med sin nya tjej Lisen.Sen är det Liv som också är lite av en huvudperson. Det mesta handlar om både Alva och Liv. Men till skillnad från Alva är Liv mycket mer självsäker och säger oftast rakt ut vad hon tycker o tänker. Hon bryr sig inte så jätte mycket om skolan utan tar det mest som de kommer. Känner hon för att gå hem så gör hon det.

handlingen:

Denna boken handlar då om Alva och hennes liv.Alva går i nian och känner sig hela tiden utanför. Det känns hela tiden att vara utanför och utstött hos kompisarna. Hon är tystlåten och verkligen inte självsäker. Hemma finns pappa och Lisen. Lisen som har tagit hand om Alva sedan hon var fem år och som tar det mesta ansvaret. Pappa som är snäll men som håller sig mest för sig själv. Alvas riktiga mamma flyttade tillbaka till London när Alva var fem år. Alva trivs inte särskilt bra där hon bor nu med sin pappa och Lisen men hon står ut. Men så kommer Liv. Ganska konstig tycker tjejerna i klassen men killarna tycker hon är cool. Liv är väldigt ovanlig men Alva dras på något sätt till henne. Plötsligt är det Alva och Liv som hör ihop och Alva har aldrig varit lyckligare. Men Liv är faktiskt konstig, ibland är hon varm och kärleksfull, ibland otrevlig och frånvarande. Alva vet aldrig var hon har Liv. Men Alva har inte riktigt tänkt på gymnasiet ens eftersom att Liv har distraherat henne ganska mycket med att hon har sagt att de inte är någon ide att planera sin framtid om den inte finns, och att gymnasiet inte är så viktigt ändå. Men sen tillslut hjälpte Lisen Alva att skicka in alla papper i sista minuten. Alva ville verkligen komma in på den linje hon hade valt, och de gjorde hon. Hon var så nervös för att börja gymnasiet, hon förstod inte riktigt varför eftersom att hon hade bott själv i London i 2 månader. Men allt gick som de skulle, även första dagen. Hon tänker även att hon kommer alltid ha Liv och sina gamla vänner kvar.

Denna boken utspelar sig bara något år tillbaka. Oftast i skolan eller hemma. Den utspelar sig i en stad eller iallafall nära en stad. Och man märker det för att hon har ganska nära till skolan och Alva och Liv bor i höghus.

Det jag tyckte var bra med boken var att det relaterar väldigt mycket till ungdomar och deras liv. Den var lite långtråkig ibland men ändå kul att läsa. Det är inte riktigt en sorglig bok och det hände nästan aldrig något sorgligt i den. Jag tyckte att boken var väldigt bra, jag gillar inte att läsa men den var helt okej att läsa och det blev inte så att man bara ville sluta läsa med en gång. Boken var rätt för mig för att det liknar ganska mycket hur jag själv har det ibland.

Läsningen har gått bra, det har inte varit några problem att läsa boken.

Denna boken tillhör olika genre. Drama och kärlek är nog dom som upplevs mest. Det tycker jag för att det handlar om att Liv och Alva blir kära och har lite problem där samtidigt. Det uppstod problem lite här och där.

Boken är mer en ungdomsbok. Både tjejer och killar kan nog läsa denna boken men jag tror att de kanske är lite mer en tjej bok. Den handlar ju om två tjejer och deras kärleksliv och hur jobbigt det kan va att vara tjej ibland.

Den som berättar i boken är Alva.

Denna boken är uppbyggd så att det händer saker med en gång och sedan håller sig så genom hela boken. De momentet som är lite extra är nog när Alva och Liv kysser varandra eftersom att man visste inte riktigt att det skulle hända.

Språket i boken är lätt att förstå. Det är aldrig några ord eller meningar som är svåra att förstå.

Jag tror bokens budskap detta är att ett liv är inte alltid perfekt utan några problem alls. Och att det är okej att vara ledsen och inte må bra.  Därför jag tror det är för att det är det boken handlar om. Känslorna jag fick när jag läste denna boken var att jag kände igen mig ganska mycket. Och att man tänker mycket på hur viktigt det är att ha flera vänner.

Jag kan jämföra mig själv med just Alva väldigt mycket. Boken är trovärdig och det är för att det man läser i boken händer ofta i verkligheten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *