Det är bara lite cancer

Boken som jag har läst under dessa veckor heter “det är bara lite cancer”. Författaren som har skrivit boken heter Henrik Ekblom Ystén, han är journalist på fotbollsmagasinet Offside. Men har då också varit med och medverkat i denna boken.

Bokens huvudperson är Klas Ingesson. Klas främsta kännetecken som spelare var en oslagbar kämparglöd och en ständig tro på att allt var möjligt. Egenskaper som kom att sättas på prov när han åtta år efter karriärens slut diagnostiserades med kronisk benmärgscancer.

Boken handlar om Ingessons liv. När han var yngre så höll han på mycket med jakt och fotboll. Han växte upp i en liten stad som heter Ödeshög. Klas spelade mycket fotboll på fritiden. När han blev äldre så flyttade han till Göteborg och började i IFK göteborg. Under hans karriär som utlandsproffs spelade han fotboll i sju olika klubbar i fem olika länder.

Klas hade sett många tecken det senaste halvåret t.ex att han inte hängde med i hans frus Vickis tempo varken när de åkte skidor eller joggade, och massa andra varningssignaler. När han låg i sjukhussängen så grubblade han över hur han bara hade trängt undan allt som pekade på att kroppen mådde dåligt, och nu låg han här med en kronisk cancerdiagnos.

Han låg på Universitetssjukhuset i Linköping. Där hade hans pappa åkt in akut för sin första, andra och tredje hjärtinfarkt. Han hade själv hamnat här efter frontalkrocken med älgen strax innan VM i USA. Det var här Vicki med akut havandeskapsförgiftning hade fött Martin, deras ena son. Och det var här deras andra son David föddes, och i samband med födseln höll han och Vicki på att dö. Alla gångerna hade döden lurat runt hörnet. Men ingen visste hur det skulle bli denna gången.

Boken utspelar sig i dåtid. Det märker man genom att boken är en berättelse av Klas liv och hans karriär.

Boken var ganska lättläst eftersom den är såpass intressant hela vägen. Det tyckte jag eftersom den som berättar i boken gör det väldigt bra så att man förstår mycket och man kommer ganska fort in i boken. Min läsning har fungerat bra eftersom den var så intressant så man tappar inte intresset för boken. Boken var lätt att läsa och förstå eftersom att författaren använder ett vardagligt språk. Jag tycker boken är mer intressant än spännande eftersom man vet att det är en sann historia där huvudpersonen själv berättar.

Jag tycker boken var jättebra, så jag rekommenderar dig verkligen att läsa den.

Boken är en biografi dvs. att boken är en redogörelse för Klas Ingessons liv som Henrik Ekblom Ystén skrivit åt honom.

Jag tycker att boken riktas till alla. Den handlar dock mycket om fotboll och Klas karriär. Men jag rekommenderar dig att läsa boken oavsett om ni bryr er om fotboll och Klas Ingesson, för det räcker gott att ni bryr er om livet. Många är drabbade av cancer på något sätt t.ex om en nära vän eller släkting är drabbade av det.

Det är flera av Ingessons vänner och familj som berättar i boken. Det finns också fd. lagkamrater, tränare och Klas läkare som är med och berättar i boken.

Jag tycker att budskapet med boken är att man ska ta hand om sina nära och kära. Eftersom livet blir inte alltid som man tänkt sig så ta vara på det.

I början av boken var handlingen inte så känslosam. Eftersom då handlade den mycket om fotboll och hans karriär. Men senare i boken kom det in mer på hans liv och när han drabbades av diagnosen, då blev den däremot mer känslosam. När Klas berättar i boken att han får reda på av läkarna att han bara har några veckor kvar att leva var det jätte sorgligt tyckte jag. I slutet av boken berättade han dag för dag vad som hände, t.ex när han träffade sina vänner för sista gången.

Det som jag läste i boken kan jag jämföra med verkligheten eftersom det är en sann historia och Klas drabbades av cancer år 2009 och förlorar kampen hösten 2014. Min farmor fick cancerbeskedet sommaren 2012, hon och vi levde med sjukdomen i fyra år. Farmor dog hemma några dagar efter julafton förra året. Hennes sista önskan var att fira jul med familjen hemma, och så blev det.

Boken är trovärdig eftersom detta har hänt på riktigt. I februari 2014 tar författaren Henrik initiativet till att skriva boken tillsammans med Klas, ett projekt som pågick ända fram till klas död den 29 oktober samma år.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *