Tillsammans

Boken jag har läst heter Tillsammans och det finn tre delar utav den. Författaren heter Denise Rudberg.

Huvudpersoner:

Alexander– Han har det jobbigt inom familjen då hans pappa misshandlar både honom och hans mamma Sophie. När han blir anmäld till polisen kommer han ändå alltid undan.

Teresa– Bor själv på en husbåt med sin pappa för hennes mamma har gått bort i cancer. Theresas pappa jobbar på gröna lund så hon är hemma rätt mycket själv och får ta mer ansvar än vad många andra behöver i hennes ålder. Hennes pappa är väldigt förstålig och väldigt omhändertagen.

Jacob– Hans familj har inte så mycket pengar men bor i ett fint hus som hans mormor och morfar har hjälp dem att köpa. Hans mamma jobbar som kock i tv.

Handling:

Boken handlar om tre barn som har sommarlov. Ingen av dem kände varandra innan de började på en matlagningskurs som Jakobs mamma hade ordnat under sommarlovet. De fann varandra fort och började vara med varandra väldigt mycket. När matlagningskursen var, stötte de på ett problem och i den stunden ändrades hela sommarlovet. De hade både väldigt roligt med varandra men också lite jobbigt ibland på grund av olika skäl men främs för Alexanders pappa.   

Boken utspelas på sommaren då barnen har sommarlov och det är väldigt varmt, även på kvällarna. De badar mycket och är ute både på dagarna och på kvällarna.

Bra/dåligt:

Det jag tyckte var bra var att det var spännande mycket och man visste inte hur boken skulle fortsätta så man vill bara läsa mer. När det började bli det minsta lilla tråkigt kom det ännu mer saker som hände men det blev ändå inte för mycket. Det var bra detaljerat så man kunde känna sig delaktig i boken.

Jag tyckte boken var väldigt bra för det var en blandning av både spänning, sorg och kärlek i boken och de väger upp varandra bra. I sluet av boken ville man inte att den skulle ta slut utan man ville bara läsa mer.

Därför anser jag att detta var en bra bok för mig eftersom att jag kände mig delaktig i den och jag ville bara läsa mer.

Läsning:

Jag tycker min läsning har fungerat bra för det har varit en bok jag har gillat och då blir det inte att man känner sig tvingad att läsa utan man vill läsa och då blir det roligare och intressantare. Man minns även mer av vad boken handlar om när man tycker den är bra vilket jag gjorde.

Genre:

Bokens genre är kärleksroman skulle jag säga eftersom att det handlar om kärlek i den och även om hur vardagen är för tre olika typer av människor.

Boken är främs riktad till ungdoms tjejer skulle jag säga eftersom texten är inte så svårläst och det handlar om tre ungdomar, så då blir det att man kan känna igen sig. Men vuxna kan helt klar också läsa den och relatera till hur det är att vara ungdom. Jag tror att tjejer gillar boken mer än killar eftersom att det handlar om kärlek och vad jag har fattat det som är killar inte lika intresserade av sånt som tjejer men det är ju mest en smaksak utifrån person till person.

Berättare:

Det är författaren själv som berättar i boken om hur tre ungdomar har det under ett sommarlov.

Uppbyggd:

Spänningen ökar successivt men det blir ändå spännande rätt fort i boken. I början av boken står det lite kort om de tre huvudpersonerna så man får en uppfattning av boken innan man börjar läsa berättelsen. Det tycker jag är bra för då blir det att man hänger med mer i boken.

Språket:

Jag tycker språket är lätt att förstå så det blir lätt att hänga med i vad som händer i boken. Man får en bra uppfattning pga det.

                                                                                                                                          Budskap:

Jag tror att bokens budskap är att man ska få en förståelse för hur en del har det eftersom att alla tre hade något som var jobbigt tex. Alexander som blev misshandlad av sin pappa och då tänkte man till på hur jobbigt det kan vara även om en person som aldrig har blivit utsatt av något sånt, fick man lite mer förståelse. Theresas mamma hade gått bort i Cancer och där fick man även en blick på hur det skulle vara. Jacobs familj som blev utsatt för en hemsk grej märkte man hur oroliga han föräldrar helt plötsligt blev. Man fick en tankeställare på hur bra många har det men framförallt på hur jobbigt endel har det.

Jag blev både glad, rätt och lite orolig eftersom att boken var väldigt spännande samtidigt som det hände roliga saker. Det gjorde att det blev en bra balans.

Jämföra:

Jag kan relatera till cancer eftersom att min faster gick bort i det och jag stod henne väldigt nära så då förstår man den sorgen Theresa har. Boken handlar om tre ungdomar vilket gör att man känner sig delaktig eftersom att jag själv är ungdom. Det är sommarlov och de åker iväg till en stuga som jag själv brukar göra på sommarloven. Det är mycket i boken man kan relatera till vilket är bra eftersom att då känner man igen sig hur det är och hur folk lever sina liv. Därför märker man att boken är trovärdig.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *