De utstötta

 

 

Boken “de utstötta” från serien “broderband” är skriven av John Flanagan som även har skrivit serien “spejarens lärling”

 handlar om Hal som är en smart kille som är väldigt modig och är väldigt uppfinningsrik. Han bor i Hallasholm som är huvudstaden i Skandia. Skandia är ett land som ibland är väldigt otrevligt land med barbariska krigare som är nästan som vikingar. Hals mamma kommer inte från Skandia, han har därför blivit utstött och har bara en enda vän som heter Stig. Stig är lik hal fast med ett väldigt hett temperament. Det sätter  båda killarna i svåra situationer.

Precis som alla andra killar i Skandia drömmer Stig och Hal om att bli krigare.För att bli krigare måste man klara av flera övningar under ett 3 månaders långt träningsläger.under träningslägret blir killarna uppdelade i olika grupper som kallas för “broderband”. Broderbanden tävlar sedan mot varandra om att vinna och bli krigare.

Hal är ledare för ett av broderbanden och ställs mot Tursgud som är ledare för ett av de andra broderbanden. I Hals broderband är alla medlemmar utstötta av olika anledningar, flera på grund av Tursgud.

Men Hal har ändå förhoppningar om att de ska kunna utmana de andra broderbanden i tävlingarna.

Jag tror att boken utspelar sig för längesedan eftersom att dem rider på hästar bygger sina egna krigsbåtar i trä och slåss  med svärd.

Jag tyckte att det var tråkigt och sorgligt att dem tog alla utstötta och svaga i ett eget broderband för att då är inte broderbanden lika när dem ska tävla emot varandra.

Men det var bra att Hal inte såg det som något hinder utan trodde att dem ändå skulle ha en chans.

Det var roligt att Hal var så kreativ och byggde nya stridsvapen och hade bra kreativa övningar när dem tränade.

När det bara var Hal och Tursguds broderband kvar som skulle slå ut varandra så var det riktigt spännande och det var bra att Hals broderband vann för att Tursgud var riktigt elak.

Jag tyckte inte boken var jättebra, den var spännande ibland men jag tror att det har mer att göra med att jag inte gillar att läsa.

Men jag tror ändå att boken var rätt för mig för det var en av de böcker jag har tyckt varit minst tråkig att läsa och jag tappade inte fokus så ofta när jag läste boken.

Min läsning har fungerat ganska bra men i början var jag inte så fokuserad för att jag fick sms och annat och la då fokus på det istället, men då bestämde jag mig för att stänga av mobilen under den tiden jag läste.

Jag tror att bokens genre är Drama för att det händer mycket men inte så våldsamt och intensivt.

Jag tror att detta är en bok för ungdoms killar för att boken handlar mycket om att slåss och krigas och jag tror inte att tjejer brukar läsa sånt, boken handlar även nästan bara om killar.

Det finns säkert tjejer som skulle gilla boken men jag tror att det är mest killar som tycker om boken.

Det är den som läser boken som berättar om vad som händer.

Boken är riktigt tråkig i början men efter att dem har blivit indelade i broderband så blir det bara mer spännande och roligare.

 

De händelserna jag tycker är viktiga är att Hal och hans broderband från början var de svagaste laget men att de i slutet vann över alla broderband för att det visar att man inte ska dömma någon för tidigt.

 

Språket är ganska lätt att förstå och dem förklarar i början av boken de orden som kan vara svåra att förstå.

 

Jag tror att bokens budskap är att man inte ska dömma folk för var de kommer ifrån, hur de ser ut eller hur mycket pengar dem har.

 

Jag blev lite sur när Hal bara fick alla “svaga” i sitt broderband men när dem sedan blev starkare och lyckades vinna över alla broderband så blev jag glad.

 

Hal kände sig mobbad i början av boken och det är något som går att jämföra med mig när jag var liten men i slutet av boken har han många kompisar och blir inte mobbad och det gåt att jämföra med mig just nu.

 

Jag tycker att boken är väldigt trovärdig för att det är säkert så att det är massa tester som man måste klara av innan man blir krigare och att det bara är dem som klarar testerna bäst som får bli krigare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *