Kumlafallet

Dokumentären handlar om Linn som är nätmobbad på sin facebook och youtube kanal.

Hon har även haft kontakt med en kille som utger sig för att vara 15 år gammal och bor i Falkenberg. Han är egentligen 44 år gammal och har ett sexuellt intresse för unga tjejer. Det börjar med smicker och gulliga smileys och slutar med grova hot och trakasserier.

I detta fallet så börjar han flörta med Linn, och övertalar henne att posera naken framför webbkameran. När Linn gjort de, och inte vill göra om det börjar hoten. Han hotar med att skicka bilderna till hennes lärare och tränare. Linn känner sig genast hotad och orolig för vad som ska hända nu, men berättar inte för sin mamma. När Linns mamma senare lyckas komma in på Linns facebook så kan hon läsa hur personer hon trodde var vänner till Linn har skrivit hur ful och äcklig hon är. Hon ser också hur Linn har skickat och visat sig naken för den här “killen” som han utger sig för att vara. Men att han inte är den han säger att han är, får dom reda på senare i fallet. Iallafall när Linn får reda på att hennes mamma vet, så vill hon fortfarande inte prata om det. Dagen efter upptäckten ska Linn till skolan. Hennes mamma ringer Linns lärare och säger att Linn är nedstämd och att dom ska ha lite uppsyn på henne och ringa om det är något. Linn går som vanligt till skolan på morgonen och närvarar på första lektionen, men på andra lektionen som är simning, dyker hon inte upp. Linns faster som bor nära åker till lägenheten för att se ifall Linn kanske bara gått hem, men det är ingen som öppnar. Då åker Susanne, som är Linns mamma dom 6 milen hem från jobbet för att hitta Linn. När hon är på väg uppför Odensbacken så får hon ett samtal från Linns pappa som säger att han hörde på radion, att det skett en tågolycka i Kumla. Susanne, som just nu är jätteorolig över Linn blir såklart jätte arg och undrar varför han ringer och berättar det för henne. Han svarar bara att han hörde de på radion. Susanne fortsätter åka, hon ser en polisbil en bit framför och tänker att, om den kör mot tågrälsen så följer jag efter. Polisbilen svänger av vid tågrälsen och Susanne svänger efter. Där framme så ser hon en brandbil som står och sköljer av tåget, och lite längre fram ligger en svart säck. Hon försöker springa fram till den men blir stoppad, och bryter ihop och ropar “Är det Linn? Är det Linn?”.

Det var Linn som tog sitt liv framför tåget den morgonen, 8 mars 2013.

Mannen, som dem tror är en av anledningarna till att Linn tog det beslutet hon gjorde, misstänks och häktas senare efter att man hittat hans dator och sett att han trakasserat och hotat fler tjejer. Han får fängelse i 5 år, men släpps efter 3.5 år. Punkterna han fängslas för är grova sexuella trakasserier av barn, grova hot, grov sexuell posering och sexuellt ofredande mot den 15 årings bilder han använde sig av på sitt fejkkonto. Han frias dock från en punkt, och det är våldtäkt av barn.

Varje år, på årsdagen den 8 mars, så samlas folk i Kumla för att minnas Linn, och för att uppmärksamma så att det som hände inte sker igen.

 

Författaren har vinklat händelsen mestadels från Susannes, Linns mammas vinkel.

Hur hon uppfattar Linns mående osv. Hur hon inte visste eller kunde förstå att något sånt här kunde ske.

 

Jag tyckte personligen att dokumentären Kumlafallet, var väldigt hemsk eftersom att detta sker så ofta.

Men också på grund av att hon var så ung, och fick höra saker ingen ska behöva höra någonsin. Jag tyckte att gärningsmannen skulle fått längre straff på grund av hur många han har skadat, hur han har fått dom att känna sig och hur dåligt han fått dom att må.

 

Man skulle kunna vinkla händelsen på andra sätt, tex från hennes bästa väns vinkel. För Linn kanske berättade saker för henne som ingen annan visste, och hon kanske visste mer om hur hon mådde.

 

En speciell händelse jag skulle vilja dokumentera är när Linn gör en video på sin youtube kanal där hon står upp mot alla hatkommentarer hon får hela tiden. Jag tycker att det är viktigt att man står upp för sig själv om någon säger något kränkande eller skriver taskiga kommentarer. Det är också viktigt att berätta för någon om man blir kränkt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *