Mordet på Tupac Amaru Shakur

Denna dokumentär handlar om Tupac Shakur. Hans artistnamn var Tupac och makaveli.  Tupac var på en boxningsmatch 13 september 1996 i The strip och kollade på sin vän Mike Tyson som knockade sin motståndare innan 2 minuter. Tupac var på väg från boxningsmatchen i en svart BMW och väntade vid stoppljusen. Han skulle till sitt inspelningsrum med en av sina vänner men plötsligt dök en vit Cadillac upp och det var 9 skott sen var fönsterrutorna kraschade och Tupac och Suge var död. Poliserna som fick in samtalet den natten trodde det bara var ett skämt men dom var ju tvugna att kolla upp det ifall att. När dom väl kom  fram var det flera tusen folk på vägen och omringade en bil där Tupac och suge satt i bilen döda.

 

Sean Combs ”Puffy” beställde mordet på Tupac Shakur och att han hyrde in Southside Crips-gänget för att utföra mordet. Puffy lovade Keffe D, Orlando, Baby Lane och Zip en miljon dollar om de mördade Suge och Tupac och För att slippa 25 år i fängelse så ska Keffe d berätta vad som egentligen hände i Las vegas och det blev Orlando Anderson som lossade skotten.

 

Varför mördarna ville ha dom död var för att han inte var som alla andra vanliga rappare utan han sjöng mer om ghettot och sitt gangster liv och om man framkallar sig själv som gangster så kan man bli dödad av en. Det var just detta som hände, han var med i ett gäng som kallade sig Death row och ett annat som kallade sig

 

Tupac är en av de mest framgångsrika människor genom tiderna och han har sålt över 100 miljoner album. Hans senaste singel sålde platina fem gånger. Han sjöng mer inflytelserikt och med känsla och sjöng väldigt mycket om sitt liv, rasism och ghettot. Men han tog även rader från många andra rappare men även fast det inte var hans rader så sjöng han de som om det vore hans och levde till de. Han var 13 år när han samarbetade första gången med en annan rappare och han tog redan där rader från han och gjorde till hans egna. Hans första artist kompanjon kallades Big Syke och en av de första rader han tog från honom handlade om Big syke’s tatuering, om en av Big Syke’s barndomsvänner och det tog han och rappade om. När Tupac rappade om dom lät det som om han verkligen levde upp till det. Big Syke heter egentligen Tyruss Gerald Himes och dog vid 48 år.

 

Tupacs mamma Afeni Shakur är medlem i en sak som kallas svarta pantrarna. Svarta pantrarna var en amerikansk socialistisk organisation som arbetade för afroamerikaners rättigheter och minska diskrimineringen av svarta. Afeni satt inne precis innan Tupac föddes så han skämtade om att han redan som embryo satt inne. Hennes uppfostran och bakgrund till Tupac gjorde att han politiskt slagkraftig i många låtar t.ex. Keep Ya Head Up som framför och försvarar kvinnors rätt.

 

Tupac hamnade också i fängelse, som 23 åring. Hans skivbolag har tröttnat på honom, han har spottat på reportrar om han inte gillat deras frågor, kört igång ett ursinnigt krig mot östkust rapparen Biggie Juke och skjutit mot poliser. Han har framkallats som en väldigt humör svängande artist som när han är glad då är han jätte trevlig rolig och snäll men när han väl är arg då kan han vara väldigt tyken, kaxig och även kriminell. Så nu vägrar skivbolaget att betala borgen för att Tupac ska kunna komma ut ur fängelset men då kommer Suge Knight en välkänd skivbolagsdirektör som är en av representanterna till det välkända amerikanska gänget Bloods och erbjuder han att betala borgen om han gick med dom och hjälpte dom i de våldsamma kriget mellan Bloods och Crips i Compton.

 

Dokumentären är vinklad från väldigt olika perspektiv. Dom har med från polisen och larmcentralens perspektiv, andra från Tupacs gäng, Tupacs nära vänner, hans skivbolag och ett av hans gamla gäng, reportrar och några av dom som såg det hända. Jag tycker denna dokumentären är väldigt bra eftersom jag själv lyssnat alla hans låtar och album och sett hans filmer så det är ju intresse i detta så då blir detta mycket roligare och då är det lättare att koncentrera sig och väldigt roligt när det är något man kan mycket om och har intresse för. Sen tyckte jag även själva handlingen var väldigt bra.

 

Jag tycker dom har fått med det mesta vinklar så det hade nog inte blivit bättre och om jag skulle dokumentera om något så hade jag nog valt en dokumentär om kriget mellan Bloods och Crips för jag kan lite om det och det är också något jag hade tyckt vore kul o sedan är det ganska händelse fullt och innehåller väldigt många folk och objektiv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *