Dokumentär, diskoteksbranden i göteborg

Dokumentär

Diskoteksbranden i Göteborg.

Dokumentären om diskoteksbranden i göteborg handlar om när en byggnad på hisingen i göteborg började brinna och tog livet av 63 människor. Det var några kompisar som hade ordnat fester många gånger innan, som tänkte att det ville ha festen i en större lokal så att flera människor skulle kunna komma. De ordnade festen och ryktet spred sig snabbt. Totalt 400 människor kom på festen, fastän att bara 150 människor fick vistas i lokalen. De dansade och sjöng i det trånga varma rummet. Några killar gick in på festen och de gick till trapphuset i byggnaden där det stod stolar. Under stolarna låg papper och gammalt skräp. En av killarna tände eld på stolarna och på pappret som låg under stolarna. De lämnade sedan byggnaden och hade inte en tanke på vad som skulle hända. De tänkte att stolarna skulle brinna upp och ingenting mer. Människorna på festen hade det bra och hade ingen aning om vad det snart skulle vara med om. Två tjejer satt i ett separat litet rum och kände att det började lukta rök. De sa till dj.en och han började kolla om det var något som inte stämde. Han ropade ut i mikrofonen att det brinner och att alla skulle gå ut ur lokalen lugnt och försiktigt. Vissa gick och hämtade sina jackor för att sedan gå ut men de gick långsamt och trodde inte att det var på allvar. De flesta trodde att han skojade och fortsatte att dansa. Dj:en skulle öppna en dörr för att fler människor skulle kunna gå ut. Han tog i handtaget och brände sig. Handtaget var kokhett och dörren var varm. Det brann på riktigt. Fler och fler människor började inse att dom borde komma ut därifrån. Dörröppningarna var trånga och det var svårt att komma ut. 400 människor skulle ut samtidigt. En kille öppnade en dörr för att ta sig ut. Ut ur den kom ett tjockt svart rökmoln in i rummet och människorna i lokalen fick svårt att andas. Brandmän beskriver det oftast som en ljudlös bomb. En överantändning slog ut och elden spred sig oerhört snabbt. Paniken slog människorna och alla skulle ut. Människor fastnade i dörröppningen, dom knuffades, de sprang över varandra, folk blev ihjältrampade och kvävda av röken. Det fanns ett litet rum där ett stort gäng ungdomar hade stängt in sig för att ringa till brandkåren och vänta ut branden. Efter branden hittades 26 ungdomar döda i samma rum liggandes i en hög. De var inte brännskadade utan de hade kvävts av gasen. Flera människor låg döda på golvet men de som var kvar var tvungna att springa över dom. Brandkårer, ambulanser och poliser kom till byggnaden. Fönstren var upp till 2-3 meter ovanför golvet, vilket gjorde det nästan omöjligt att komma upp till. Men när brandkåren kom dit såg de flera ungdomar hoppa ut genom fönstren med 5 meter ner till marken. Brandkåren ställde stegar mot väggen och klättrade in genom fönstren. Det var så tjockt med människor i lokalen och i dörröppningarna att brandmännen fick riva ut människor ur både dörrar och fönstren. Både döda, levande och skadade. De som levde fick hjälpa till att bära ut så många döda och skadade människor som möjligt ur byggnaden. 63 människor miste livet i branden. Brandmännen räddade många människor, både skadade och levande. De 4 unga killarna som orsakade branden dömdes till 25 års fängelse. Diskoteksbranden i göteborg kom sedan att kallas den största brandkatastrofen i modern tid.

Författaren/redaktören har vinklat dokumentären mot några av dom överlevande. Men också mot anhöriga till dom som miste livet. Författaren/redaktören har också vinklat dokumentären mot brandmännen som var med.

Jag tycker att dokumentären var jätte hemsk men samtidigt väldigt bra. Jag tyckte att den var väldigt bra eftersom man fick höra berättelser från några utav dom överlevande och från brandmännen.

Man skulle kunnat ha vinklat dokumentären mot fler av dom överlevande. Men egentligen tycker jag inte att man hade kunnat vinkla dokumentären på ett annat eller ett bättre sätt.

Om jag skulle dokumentera om någon händelse så vet jag inte vad jag skulle dokumentera om.  

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *