Fallet Sofie

Dokumentären “fallet Sofie” handlar om en 14-årig tjej som var en glad och ganska tuff tjej. Hennes pappa dog av överdos när hon var tolv år. Hon var väldigt omtyckt utav många. 

Efter hans död så började Sofie skolka, hänga med äldre och röka. Hon blev en annan person. Hon började skära sig, för att dölja det hade hon långärmade tröjor på sig, även på sommaren. Tillslut tog socialen Sofie, hon skulle till Lövingstorp hvb hem. Hon skulle dit för att få hjälp, men det blev bara värre. Sofie har ända sedan hennes pappa dog varit rädd för att ta  droger. Men när hon kom till hvb hemmet fortsatte hon att skolka, röka, dricka alkohol och vara ute sent när hon egentligen inte får. Dom som jobbade på hemmet fick springa ut och jaga Sofie och hennes kompis eftersom dom inte fick vara ute. Sofie och hennes kompis började hänga men mycket äldre män som är drogmissbrukare. En av männen var 42 år gammal och har tidigare blivit tagen för mer än 10 brott. Han var väldigt farlig att umgås med för att han gick runt men en yxa och kniv, han kunde bli arg på ingenting och börja skrika på en och ibland slå en. Dom började träffas oftare, samtidigt började dom som jobbar på hvb hemmet fundera på om hon är på rätt ställe eller om hon ska behöva förflyttas. När den 42-årige och Sofie sitter bakom Sofies skola så börjar mannen tafsa på Sofie och hon sa nej, han började bli aggressiv och höll fast Sofie så hon slutade med att säga nej . Efter tiden som gick hade han våldtagit henne ett antal gånger. Sofie börjar skära sig djupare och har ett antal gånger försökt ta självmord. Sofie hade en kompis som också bodde på hemmet, hon heter Natasha men hon skulle flytta.

Sofie fortsatte träffa den 42-årige mannen och hon tog mer droger.

En ny tjej som heter Veronica flyttar in i hvb hemmet. Hon och Sofie blir snabbt vänner, men Veronica ser hur mannen beter sig mot Sofie.

Eftersom Sofie inte får bo hemma hos sin mamma på ett tag så vågar hon inte berätta om drogerna och den 42-årige mannen, då riskerar hon att aldrig får bo hos hennes mamma igen.

En dag sitter två poliser utanför den 42-årige mannens hus och väntar i ungefär en timme innan Sofie och hennes kompis kommer ut ur huset. Sofie och hennes kompis verkade narkotikapåverkade, eftersom Sofies kompis var över arton togs hon till polishuset men Sofie var under femton så poliserna skjutsade hem henne.

Sofie har inte träffat hennes familj på ett tag så hennes låtsasmamma(Mariam) ber hennes son att hälsa på Sofie. Dom var inte så jättenära men han åkte dit. När han kommer dit dår han in i Sofies rum och ser hennes djupa sår, han blir ganska orolig.

Efter ett tag märker han att personalen inte riktigt bryr sig om barnen som bor där.

Senare den kvällen fick Sofie åka till akuten på grund av hennes djupa sår. Mariam kom till akuten men Sofie berättar fortfarande inte om drogerna och den 42-årige mannen.

I juni 2008 har Sofie bott i hvb hemmet i ett år. Hon skär sig djupare och värre. De senaste halvåret har den 42-årige mannen utnyttjat Sofie sexuellt. Hemmet kunde inte erbjuda så mycket mer men skolan gick bara lite bättre för Sofie. Efter midsommar fick Sofie flytta hem till sin mamma igen. Hon träffade då en kompis som hette Emelie, dom blev också jättenära väldigt snabbt.

En kväll när Sofie och Emelie var ute och festade så blev dom för fulla så polisen hämtade och körde hem dom. Då berättade Sofie om drogerna och den 42-årige mannen som sexuellt utnyttjade henne.

Sofie måste bestämma om hon ska anmäla brottet eller inte, under tiden hade det blivit höst och skolan hade börjat. Tillslut gjorde Sofie en anmälan och i december 2008 så förhördes Sofie om brottet hon anmält till polisen. I förhören sa hon att hon va med honom för att hon inte mådde bra och ville ha drogerna, hon var rädd för honom. Sofie började må bra, på sommaren slutade hon skära sig och mådde inte dåligt. Hon mådde bra tills efter hösten, då började hon skära sig igen och må dåligt.

Två kvällar innan domstolen så skulle Emelie och en killkompis till henne ut, dom ville att Sofie skulle hänga med men hon sa nej. Sofie var med en annan kompis, när dom skulle sova låtsades Sofie sova, hon låg vaken hela natten.

Dagen efter får Mariam ett samtal från Sofies syster, hon skriker att Sofie är död. Sofie hade hängt sig själv dagen innan domstolen och det var hennes syster som hittade henne.

På Sofies minnesstund kom många människor, även dom som inte kände Sofie. Men under minnesstunden kom ett besked som fick många att protestera. Den 42-årige mannen som våldtagit Sofie hade släppts fri.Åklagaren bestämde att det inte skulle vara någon dom till detta brott eftersom Sofie var död. Folk spred Sofies upplevelse och tillslut samlades en stor grupp för att protestera. Veronicas mamma blir så arg så att hon gick in på namninsamling och skrev om Sofies upplevelser och att åklagarens val var fel, detta väckte stor uppmärksamhet runt om i Sverige. Men det blev ändå ingen skillnad. Mannen blev dömd för övergrepp på Sofies kompis, han fick ett år och fyra månaders fängelse.

Författaren har vinklat händelsen utifrån Sofies familj och vänner. T.ex så när dom intervjuade folk så var det nästan bara Sofies kompisar och familj, dom intervjuade inte dom äldre männen som kanske hade en annan synvinkel på det hela.

Jag tyckte att dokumentären var väldigt bra för att dom berättade väldigt  detaljerat och fick en att bli intresserad och fortsätta lyssna. Eftersom att man fick höra förhören med Sofie och veta hur hon hade det så fastnade man lite för den, jag kunde inte sluta lyssna och bara för att dom förklarade så detaljerat och bra så kunde jag se lite bilder i mitt huvud om hur det kunde ha sett ut.

Man skulle kunna vinkla händelsen genom att intervjua mer människor t.ex dom som jobbade på hvb hemmet och de äldre männen som Sofie hängde med. Dom kanske hade en annan synvinkel på allt och visste kanske lite mer om den 42-årige mannen.

Jag skulle nog dokumentera om terrordådet i Las Vegas eftersom det var en väldigt stor händelse eftersom över 50 personer dog och över 500 var skadade. Enligt mig har denna händelsen inte fått så jättestor uppmärksamhet, med tanke på hur många som dog och skadades så borde den fått lite mer uppmärksamhet. Det händer ganska många terrordåd just nu men den jag helst skulle göra en dokumentär om är terrordådet i Las Vegas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *