Skolskjutningen på Columbine high school

I den lilla byn Columbine som ligger utanför Colorado skedde en förskräcklig skolskjutning år 1999 som skakade om hela landet. Skolan blev känd över hela USA, fast för fel anledning.

Jag har lyssnat på dokumentären skolskjutningen på Columbine high school. Dokumentären handlade om elever som kände sig utstötta och ville ge hämnd. Händelsen skedde i April månad. De var två killar som hade planerat händelsen i detalj. De hade bestämd hur de skulle utföra detta. En av killarna brydde sig inte om vad som skulle hända dem efter de hade skjutit alla. De intervjuar journalister, elever och lärare. Före denna skolskjutning hade det skett många skolskjutningar och en journalist som de intervjuade berättade hade han inte tyckte de var någon ide att åka ditt för att det säkert var någon eller några elever som riktade vapen mot elever och lärare men inte sköt. Men så var det inte, dödssiffran var 13. 12 elever och 1 lärare hade dött. Journalisten var ute och åkte, åt samma håll där skolan låg då han plötsligt såg att en helikopter flög över skolan. Då förstod han att detta var allvarligt och åkte dit.

Elever gömde sig i salar och man fick höra ett samtal när en elev ringde till ett tv bolag för de inte nådde fram till polisen. I samtalet får man höra en skräckslagen elev, hon berättar att hon lyssnar på deras sändning och sedan säger hon att hon måste vara tyst för de går utanför. Personen som eleven pratar med säger att hon inte får utge platsen hon befinner sig på, för då skulle gärningsmannen kunna gå dit, för han kanske kollar på sändningen. Gärningsmännen sköt sig själva efter de sista skottet hade avfyrats. Elever berättar att gärningsmännen går runt i långa rockar. Polisen kan även berätta att det inte bara är 2 gärningsmän utan 6 stycken. De berättas även om hur elever och lärare.

Redaktören har vinklat dokumentären från elevers, lärares, föräldrars, två av gärningsmännens och journalisters vinklar. Man får höra om varför gärningsmännen gjorde detta. De berättar att de gör de för att de har blivit trakasserade och inte fått den uppmärksamhet de vill. Elever beskriver att när de sitter i cafeterian att de kommer in någon och skjuter. Alla vid deras bord blir skjutna förutom dem. Rektorn på skolan möts av att ett skott kommer mot honom, precis förbi honom och in i hyllan där alla troféer står. Direkt efter de springer han iväg och gömmer sig. Alla föräldrars hopp om att deras barn ska ha klarat sig och att sedan komma ut från skolbussen oskadda. En som var med i skolskjutningen berättar att varje April så händer det något konstigt med honom. På 13 år hade han varit med om 6 stycken bilolyckor. Hans fru ville inte åka bil med honom den månaden. Tv bolag är utanför skolan och det är första gången man sänder en skolskjutning.

Jag tyckte att dokumentären var bra. Intervjuerna var bra och man fick sig en bild i huvudet om hur det hände. Händelsen skedde när jag inte var född så det var spännande att få höra om en händelse som skedde när jag inte var född. Jag frågade även mina föräldrar om de hade hört om händelsen. Min pappa hade hört talas om den, men inte min mamma. Det var även spännande om hur man fick höra utdrag från samtal och sändningar från TV.

Man skulle kunna ge andra vinklar som hur föräldrar kände när de fick reda på att de var skolskjutning på en skola där deras barn går. Hur polisen utreder händelsen. Om hur föräldrarna till barnen som var gärningsmännen reagerade. Om gärningsmännen skulle levt idag så skulle de kunna berätta om hur de tänkte om händelsen.

Om jag skulle dokumentera en händelse skulle jag dokumentera om terrordådet i Stockholm 2017. En lastbil körde in i hög fart på Drottninggatan och personer behövde kasta sig ur vägen för att inte bli påkörda. Lastbilen körde in i Åhléns affären. Det var 5 stycken som dog. Jag skulle vilja dokumentera om denna händelse för att få reda på om hur de drabbade har tacklat händelsen. Varför gjorde gärningsmännen de, om de nu lever. Hur har man rett ut händelsen. De som slängde sig ur vägen hur de tänkte när de såg en lastbil komma i för en alldeles höghastighet.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *