Utöya, 22 juli 2011

Jag har lyssnat på Utöya, 22 juli 2011.

Den handlar om en man som heter Anders Behring Breivik som har som mål att döda alla på ön, Utöya. Han går omkring i över 1 timme och skjuter ungdomarna på Arbeiderpartiets sommarläger. Totalt dödas 69 personer på ön.

Klockan 15.26 sprängs en bomb vid regeringskvarteret i Oslo. 8 personer dödas. Detta är bara början på ett av de värsta attentaten som hänt i Norge på väldigt lång tid. Ungefär 2 timmar senare anländer Anders på ön utklädd till polis, och han har en pistol, ett gevär och över 1000 patroner. Han börjar skjuta deltagarna på det norska socialdemokraternas ungdomsförbunds sommarläger. Deltagarna kan inte göra något annat än att simma eller gömma sig. De två yngsta som dog var bara 14 år.

Lovisa Nordin Pedersen var år 2011, 16 år gammal. Hon simmar för sitt liv med sin kompis, medans Marte Gustavsen Ödegården, 17 år, har blivit skjuten i ryggen två gånger. Hon kämpar för sitt liv i säkert 30 minuter. Och den svenska politikern Ali Esbati duckar och springer ifrån skotten.

Författaren/redaktören har vinklat händelsen mot personerna som var på ön, alltså deras upplevelse och deras tankar. I dokumentären är det 3 personer som var med i massakern som berättar vad som hände och om deras egna upplevelser på ön. Men när de inte pratade så var det en man som berättade om vad som hade hänt, vad Anders gjorde och hur han tänkte osv.

Jag tycker att den var jättebra, eftersom att de hade så mycket detaljer i dokumentären. Man fick till exempel höra skott från en video en person hade filmat på fastlandet. Det gör det så verkligt och det blir nästan som att man är där själv när man får höra skott och allas berättelser om hur de kände, hur stämningen var, hur alla reagerade och vad alla gjorde. Det som också var bra var att personer som var på ön när det hände berättar, för då blir det mer spännande. Då får man liksom höra hur det egentligen var och vad som egentligen hände. De berättade helt enkelt väldigt bra och detaljrikt.

Man skulle kunna vinkla händelsen så att personer som var på fastlandet fick berätta vad de såg och hörde. Man skulle också kunna vinkla den mot Anders Behring Breivik, så han kunde förklara varför han gjorde det han gjorde, hur han upplevde saker osv. Och vad som hände när poliserna tog honom och vad som hände därefter till exempel.

Om jag skulle få göra en dokumentär om något skulle det antagligen vara om dans. Det är min stora hobby och jag skulle gärna vilja veta mer om dansens historia, hur den har utvecklats från de första dansstegen till den dans man dansar idag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *