Utöya

Dokumentärens handling:

Dokumentären handlar om terrordådet i Norge 22 juli 2011. En bomb explosion skedde i Oslo vid ingången till regeringshögkvarteret. Två timmar senare hade den 32 årige gärningsmannen Anders Behring Breivik tagit sig ut till Utöya. Utöya är en liten ö som det hålls ungdomspolitiska läger varje sommar. Ön ligger ca. 4 mil från Oslo. En svensk politiker som bor i Oslo var välkommen dit.

Anders plan var att han först skulle släppa en bomb i Oslo och sedan ta sig ut till ön Utöya. Först tänkte han halshugga folk och sedan skjuta dem men det blev ingen halshuggning.

Anders Breivik tar kort hemma när han har på sig en uniform med vapen och sedan byter han om till en hemmagjord polisuniform. Han åker i en vit skåpbil till Oslo som bomben ligger i. Han parkerar bilen utanför regeringshögkvarteret, tänder på bomben som det tar 7 min för tills den sprängs. Man hörde hur en mamma med barn leker en bit bort på en lekplats. När han har tänt på bomben tar han sig till en flyktbil som står lite längre bort och kör mot Utöya. Bomben sprängs, mamman sa till barnen att hon inte trodde att det var så farligt. Personerna på Utöya fick meddelanden om att det hade sprängts en bomb i Oslo. Nyheterna gick ut på nätet och spreds överallt medans Breivik var på väg till ön. Alla började genast bli oroliga men ledarna försökte lugna ner dem och sa att det hade hänt i Oslo och det kommer inte hända här. De sa att de var på den tryggaste platsen ute på ön. Anders Breivik var tidig till färjan men när han sedan skulle på påstod han att han var någon annan. Han påstod att han var en polis som skulle kolla läget ute på ön. Han hade 2 vapen, över 1000 patroner och rökgranater med sig.

Första offret var lägervakten med 3 skott i huvudet. Han gick upp mot café platsen alltså den högsta punkten på ön. Ledarna ropade i samma stund ut till alla att de skulle samlas eftersom att de hade hört något. När de kom ut från tältet såg de honom. Han såg ut som en vakt i svarta kläder. Tre stycken dödades vid café platsen. Han riktade vapnet mot tältplatsen där det hade samlats mycket människor. Alla försökte springa därifrån, de ropade och några ramlade men fick hjälp av sina kompisar upp. Alla försöker gömma sig överallt, men många blev hittade och skjutna. Många stod vid strandkanten och klädde av sig för att kunna simma ifrån ön. När en del började simma såg de mannen med geväret, många hann simma därifrån medans några blev skjutna under tiden de tog av sig kläderna. Han sköt 2-3 meter ifrån några men som tur var nådde skottet inte ända fram. Breivik ringde polisen så att de visste att något höll på vid Utöya. Samtalet med polisen bröts när han var på väg till den norra sidan av ön. Han skrev även på Facebook att han var oskadd. Tillslut kom det båtar som hämtade upp de som simmat från ön och det kom även helikoptrar. Många fick åka till sjukhus och tas hand om där. Än idag får folk lida av sina skador ifrån tex. skott som har träffat dem. Minnena får de även stå ut med än idag och resten av sitt liv.

69 stycken personer dödades och 33 stycken ungdomar blev rejält skadade. Under bomben i Oslo dödades 8 stycken och 9 blev skadade. Efter 10 veckor blev det rättegång och där erkände han sig skyldig. Han hade planerat dåden i flera år. De visste inte om han hade någon sjukdom eftersom att han betedde sig som han gjorde men de kom fram till att han inte hade det. Detta gjorde att han dömdes till fängelse. 24 Augusti 2012 fick han sitt straff. Han dömdes för lagens strängaste straff. Han är stolt för det han gjorde eftersom att han inte tycker likadant som resten av Norges befolkning om politik. Därför anser han att det var det rätta. Polisen säger även att gärningsmannen hade kunnat stoppas tidigare.

Vinklat händelsen:

I berättelsen hör man människor som var med under händelsen, berättar om deras känslor och hur det var när det hände. Det gjorde att allt blev mycket mer känslosamt eftersom att de berättar med inlevelse att de tex. ser sina döda kompisar ligga vid strandkanten eller i vattnet. Redaktören berättar mer hela händelsen och så kommer de inslag då de drabbade personerna berättar.

Tycker om dokumentären:

Jag tyckte att dokumentären var jätte bra men ändå väldigt sorglig eftersom att det var en så hemsk sak den handlade om. Men jag tror att det var bra att det var en sån stor sak, för det tror jag gjorde att jag blev mer intresserad än om det bara hade varit något litet. Den var berättad på ett väldigt bra sätt eftersom att det hände saker hela tiden så man ville inte sluta lyssna för att missa något.

Vinkla händelsen på annat sätt:

Man skulle kunna vinka händelsen ur tex. polisens perspektiv. Med att få höra mer om utredningen och hur det var när de fick reda på det om utöya när det precis hade sprängts en bomb i Oslo. Man hade även kunnat få höra det ur Anders Behring Breiviks perspektiv om hur han tänkte om varför han gjorde det och hur det kändes under tiden han sprang och sköt folk.

Egen dokumentär:

Jag tror att jag skulle vilja dokumentera om något hemsk för när jag hör något hemskt bli jag rädd. Jag vill ändå veta allt för om man bara hör lite av något hemsk kommer man på egna tankar som kan vara värre än vad det egentligen är. Om man hör på hela brukar de inte alltid vara så hemskt som man egentligen tror. Jag tycker även att det blir mer spännande om det är något läskigt istället för att det bara är något litet som man inte får någon riktig tankeställning om. I denna dokumentären fick man verkligen en tankeställare om hur hemskt det verkligen var. Innan när jag har hört talas om detta har jag inte tänkt så mycket på det men nu när jag lyssnade på denna blev jag verkligen intresserad och tagen.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *