Terrordåden i Paris

Den trettonde november 2015 skedde något som förändrade Paris, och världen, för alltid. Händelsen kom till att påverka hundratals-om inte tusentals människor, och inte till det bättre.

Vad som kom till att bli en väldigt lång och händelsefull kväll började utanför en fotbollsmatch på Stade de France. Det var en stor höjdpunkt som många hade väntat på då Frankrikes och Tysklands herrlandslag skulle mötas i en vänskapsmatch i fotboll. Nästan hela arenan var full och folket jublade och klappade med glädje under matchen. Men mitt i allt jublande hörde publiken plötsligt en smäll. Till en början var det ingen som lade märke till det och matchen fortsatte. Men bara minuter senare hördes ännu en smäll och senare ytterligare en till. Den gången lade publiken märke till vad de hörde och blev oroliga. När de sedan var tvungna att avsluta matchen blev åskådarna ännu mer förvirrade och rädda. När det sedan gick rykten om att Frankrikes president hade blivit evakuerad från matchen ville åskådarna ta sig ut ur arenan. Men de kom inte långt eftersom att polisen stängt utgångarna till arenan då alla åskådare var tvungna att stanna kvar inuti byggnaden. Ingen på arenan visste vad som pågick men de skulle senare få reda på att de varit med om den värsta terrorattacken sedan andra världskriget.

Paniken spred sig på fotbollsmatchen men de var inte längre ensamma. Det fanns panikslagna människor som kämpade för sitt liv på de två restaurangerna Le Petit Cambodge och Le Carillon. Där hade människor kastat sig på golvet och försökt gömma sig för att några gärningsmän hade börjat skjuta från en bil utanför restaurangerna. Gärningsmännen lyckades döda 15 människor och lämnade 10 svårt skadade människor efter sig. Men det var inte slut än.

Inne i konsertlokalen le Bataclan spelade rockbandet Eagles of Death Metal inför en fullsatt publik. Bara minuter efter skjutningen på restaurangerna trängde sig tre, beväpnade män in i konsertlokalen och öppnade eld. Då hade flera människor sprungit och gömt sig bakom och under scenen, inuti förråd, inne i logen och andra ställen som människorna hittade för att söka skydd. Många av åskådarna slängde sig på golvet, medans en stor del föll ner. Gärningsmännen lyckades ta livet av 89 människor medans 300 fick svåra skador, både fysiskt och psykiskt.                                                        Många av människorna som kom ut ur lokalen vid liv var de som hade lyckats gömma sig. Men gärningsmännen tänkte inte låta dem komma undan så lätt. De höll de överlevande konsertbesökarna som gisslan i flera timmar. Efter människorna suttit livrädda en lång stund kom äntligen deras hjältar. En insatsstyrka hade tillslut lyckats ta sig in i lokalen och kunde äntligen fria gisslan.

Den kvällen skedde ytterligare tre attacker. En utav attackerna skedde utanför en McDonalds då några attentatsmän öppnade eld och dödade åtta personer. Den andra attacken tog plats utanför en restaurang, där dödades ytterligare 19 oskyldiga människor. Utanför ett cafe befann sig ännu en självmordsbombare som tog livet av sig själv och en till person.                                                                                                                      Senare visade det sig att gärningsmännen var med i terroristgruppen IS (islamiska staten) och de gick ut med att det var de som var ansvariga för dåden.

Detta var en hemsk kväll för många, men speciellt för parisarna. Deras liv skulle aldrig bli detsamma efter alla hemska upplevelser från den kvällen. Men för många såg det ännu värre ut. De skulle vakna upp till ett telefonsamtal om att någon nära till dem gått bort i den värsta attacken sedan andra världskriget.                                                                          Den kvällen handlade också om orättvisa. 130 oskyldiga människor dog den kvällen och över 300 personer lämnades med allvarliga skador. Men det värsta är att det kommer hända igen, det har det redan gjort.

Jag tyckte att detta var en jättebra och spännande dokumentär. Den var så bra eftersom att man fick lyssna på människor som var med i attacken. De berättade om hur de kände och vad de gjorde under den hemska kvällen. Jag tror att det är omöjligt att förstå människornas rädsla i denna situationen men berättarna gjorde att man fick en förståelse av hur hemskt det måste ha varit. Eftersom att man fick höra om verkliga upplevelser så gjorde det att alla ens känslor förstärktes eftersom att man visste att människor faktiskt hade varit med om attacken. Man fick också lyssna på videos som människorna spelade in när attackerna skedde. Man fick till exempel höra när männen började skjuta inne på rockkonserten. Man hörde hur alla skrek och greps av panik och det gjorde att allt blev så verkligt, nästan som om man var där.                                                              Dokumentären var också jätteintressant. Man fick inte bara höra om människors upplevelser men också om vad polisen gjorde för att skydda folket. De träffade många oroliga människor och man fick veta vad de gjorde för att lugna dem och se till så att de var säkra. Det var inte bara människorna som behövde vara modiga, men även polisen och militären. Det var dem som var tvungna att rycka in för att rädda människorna mot terroristerna. Där riskerade de deras liv eftersom att terroristerna var beväpnade. Jag tycker att det var bra att de berättade vad poliserna gick igenom också eftersom att de hade så stor betydelse den kvällen. Tack vare dem så blev terroristerna stoppade och folket kunde känna sig lite tryggare på grund av deras stora insatser.

Jag tycker att de valde att berätta dokumentären ur rätt perspektiv då man fick mer detaljerad information eftersom människorna var med om attacken. Det gjorde också att man fick mer förståelse för vad som hände, men det blev också mer intressant.            Jag tycker dock att de borde intervjuat mer poliser eftersom att de spelade en sån stor del inom attacken. Utan dem hade det blivit kaos och man hade inte kunnat stoppa gärningsmännen. Jag hade velat veta vad som gick på inom deras huvud och vad de tänkte, var de rädda? Jag hade velat veta vad deras första reaktion var när de hörde om attacken. Vad gjorde de för att få kontroll över läget och hur höll de sig lugna? Men framförallt tycker jag att de borde ha fått mer uppmärksamhet eftersom att de visade sådan styrka i en sådan läskig och riskabel situation.                                                        Alla gärningsmän är döda, några bombade sig själva medans andra blev skjutna. Men om de levt idag hade jag velat veta varför de attackerade massvis av oskyldiga människor? Jag hade velat att de skulle sättas dit för de hemska sakerna de gjorde och att de inte kommit undan utan en förklaring. Men oavsett deras skäl så hade inte det räckt. Massvis av människor förlorade sina liv den kvällen på grund av dem och det kommer aldrig vara okej.

Jag skulle vilja göra en dokumentär om då Donald Trump blev Amerikas president. Denna händelsen har haft stor betydelse för de senaste åren. Det har inte funnits en enda vecka, eller en dag då man har gått in på nyheterna och inte sett en bild på Donald Trump. Han har tagit många olika beslut och gjort förändringar som oftast gett ett negativt resultat. Han har t.ex dragit sig ut ur Parisavtalet vilket är väldigt dåligt för vår del. Usa är ett av de länder som bidrar mest till växthuseffekten och därför är det nödvändigt att de är med på detta avtal. Men presidenten ansåg att det skulle vara dåligt för Amerikas ekonomi så han drog sig ut ut avtalet. Detta var själviskt gjort eftersom han inte tänkte på hela världen, utan bara på Amerika. Han har tagit flera beslut som nödvändigtvis inte gett några negativa följder för Amerika, men för omvärlden. Därför skulle jag vilja intervjua människor som röstade på honom och veta varför de röstade på honom och vad de tänkte? Jag skulle vilja veta varför de bestämde sig för att rösta på en oansvarig ledare och om de visste vilka följder det skulle ha. Om människorna visste att deras röst skulle leda till så mycket problem, skulle de fortfarande rösta på honom? Det återstår att se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *