Dokumentär ”fallet Sofie”

Dokumentären berättar om “fallet Sofie” som utspelas under år 2008-2009. 14-åriga Sofie Lohede utsätts för sexuella övergrepp och våldtas flera gånger av en 42-årig man. Samma morgon som hon ska vittna mot sin misstänkta våldtäktsman tar hon livet av sig, bara 15 år gammal.

Mannen erkände att han har haft sex med Sofie och gett henne amfetamin. Trots det lades fallet ner när hon gick bort. I vrede startar en av Sofies kompisars mamma en namninsamling för att rättegången ska återupptas.

12 år gammal förlorar Sofie sin pappa. Nu vänder hennes liv helt och hållet. Hon börjar hänga med äldre, skolka och bråkar mycket med sin mamma. Sofie utvecklar ett självskadebeteende och berättar om det för sin kompis Hannah. Hannah är den enda hon kan öppna upp sig för.

Bråken mellan Sofie och hennes mamma fortsätter och tillslut ringer de till socialen. För att Sofies mående ska bli bättre hamnar hon på ett hvb-hem, men där blev det bara sämre. Personalen där hade ingen koll och de kunde smyga ut utan att någon märkte. Sofie och en annan tjej som bodde där, Natasha, smög ut och hängde i Jönköping på nätterna. Tjejerna börjar träffa Sofies våldtäktsman för att köpa amfetamin av honom. Natasha beskriver honom som gammal, sliten och nerknarkad. Hon säger också att han brukade gå omkring med knivar och yxor.

Efter ett antal självmordsförsök beslutar socialen att Sofie ska sättas på Lövängstorp. Mötena med mannen fortsätter och det är nu de sexuella övergreppen börjar. I förhören berättar Sofie att hon sa nej flera gånger men vågade inte fortsätta säga nej när han grep tag i bröst. Sexuellt umgänge tvingades sedan på.

En person har sett Sofie och Natasha gå in till mannens lägenhet några gånger och ringer till polisen. Civilpoliser väntar utanför mannens lägenhet och när tjejerna kommer ut tar de med de till stationen. Där drogtestas de och testen visar positivt. Eftersom Sofie är 14 år skjutsas hon till Lövängstorp. Ingen frågar vad tjejerna gjorde hemma hos mannen.

Sofies mamma kontaktar hennes son och får honom att åka och kolla till Sofie. Han kommer dit och ser henne i ett skick som han aldrig sett henne i förut. Hon hade djupa skärsår och utsmetad maskara. Hela rummet stank sprit. Samma kväll hamnar Sofie på akuten för sina skärsår.

Hannah träffar Sofie och mannen på en badplats. De satt och grillade. Hannah berättar att Sofie går iväg med henne. Sofie börjar berätta om alla övergrepp och hot.

Efter 6 månader av sexuellt utnyttjande får Sofie flytta hem. Hon har fått en ny bästa vän, Emelie. De pratar aldrig om någonting, men en dag berättar Sofie för både Emelie och hennes mamma om övergreppen. De pratade länge om de skulle anmäla eller inte och fortsätter vela när skolan börjar.

Sofie bestämmer sig för att anmäla våldtäkt och i december 2008 börjar förhören. Det är kriminalinspektör Anders Jonsson som håller i de flesta förhören. Sara Landström forskar om sexuella övergrepp bland barn och unga och hon har fått lyssna på förhören. Hon säger att Sofie förmodligen inte kände sig trygg med polisen och utelämnade mycket detaljer. Förhören har kritiserats. Totalt sex gånger frågar Anders om Sofie fått knark i utbyte mot sex och lägger då ett ansvar för våldtäkterna hos Sofie.

I februari skriver Sofies mamma till Anders och säger att de inte vill fortsätta med förhören för att Sofies psykiska hälsa försämrats. De sista förhören hålls trots detta och rättegången närmar sig. Sofie ville inte att det skulle komma ut vad som hänt, men på något sätt har det hamnat i tidningen.

Det är april 2009, natten innan rättegången. Sofie sover över med en kompis och tidigt på morgonen går hon in på toaletten. Där hänger hon sig.

Fallet läggs nu ned. Folk börjar demonstrera på gatorna och på en natt har det spridits som ett kedjebrev. Man tar med sig bekanta ut för att demonstrera.

Anna, mamma till Veronica som bodde på samma hem som Sofie, startar en namninsamling om att fallet inte ska läggas ned. Hon fick ihop 9200 underskrifter.

Åklagaren begär omprövning av sitt eget beslut och åtalet tas upp igen. Hannah vittnar. Under rättegången spelas också sju timmar av förhören upp. Mannen döms för både våldtäkt av Sofies vän och utnyttjande av Sofie. Han får 1 år och 4 månaders fängelse.

Efter att all information kommit ut får Sofies behandlingshem mycket kritik och läggs ner.

Redaktören har vinklat det ifrån Sofies familjs perspektiv, vänner och polis. Tex Natasha, Hannah, hennes mamma och han som höll i förhören. Jag tyckte dokumentären var bra. Den var mycket detaljerad och man fick en tydlig bild av händelsen. Ibland var den dock lite långtråkig, men det var bara när det hände ungefär samma saker hela tiden. Om man skulle vinkla händelsen på något annat sätt skulle det vara ifrån den utsattes perspektiv, i detta fall Sofies. Nu skulle detta vara lite svårt eftersom Sofie gått bort.

Jag skulle vilja dokumentera bussolyckan utanför Sveg. Det finns många teorier om vad som hände och det skulle vara spännande att dokumentera och kanske till och med reda ut. Jag skulle sättas in mer i situationen och förstå bättre vad som hände, känslor de inblandade fick osv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *