dokumentär- Kumlafallet

  Kumlafallet

Den 8 mars 2013 ställer sig 13 åriga Linn sig framför ett tåg i Kumla. Hennes mamma och hennes kompisar har vetat sen innan att hon fått många hatkommentarer på hennes youtubekanal, som fortfarande finns kvar att kolla på.

Men det ingen visste var att Linn chattat med en kille som utgett sig för att vara 15 år. Han hade börjat skriva med henne och tillslut frågat efter nakenbilder, hon hade sagt till hennes kompisar att hon kände sig hotad men hon berättade aldrig varför. Hon hade då skickat det till honom och efter det hotade han med att skicka bilden till hennes tränare och lärare om hon inte fortsatte och visade mer framför kameran, detta tror man har varit en stor del av varför hon begick självmord.

Linns mamma märkte att Linn började betè sig annorlunda och en dag efter att hon hade kört Linn och hennes kompis på fotbollsträning, gick hon in på Linns dator och kollade alla chattar i hennes facebook.

Hon såg allt hat hon fått skrivet till sig och personer som hennes mamma trodde var hennes kompisar, var de som hade skickat elaka meddelanden.

Linns mamma såg även att hon chattade med en kille, men hon såg aldrig att hon skickat nakenbilder.

Linn fick snart reda på att mamman gått in på hennes dator och kände mycket skam.

Dagen efteråt ringde hennes mamma till hennes lärare och berättade att Linn kände sig nedstämd och de skulle vara extra varsamma och vaka över henne.

Senare under dagen ringer Linns idrottslärare och säger att hon inte kommit till simlektionen och hennes mamma blir direkt förskräckt och sätter sig i bilen och ringer Linns pappa och frågar om hon är hos honom eller hos hennes faster.

Hon får reda på att hon inte är där och ringer BUP.

Efter en stund ringer Linns pappa och berättar att det skett en tågolycka i staden och hennes mamma åker direkt dit, hon åker förbi avspärrningen och där ser hon brandkåren spola av tåget.

Hon ser sedan en svart påse med en kropp i. Hon springer fram till järnvägen och frågar om det är Linn. Det är Linn.

Polisen börjar efteråt titta igenom Linns dator och hittar konversationen mellan henne och killen som utgett sig för att vara 15.

KIllen har haft ett psykiskt övertag över Linn och fått henne att göra saker hon inte vill. Chatten hade pågått i 5 dagar och börjat en vecka före Linns död.

Helt plötsligt är det två unga tjejer som anmäler kontot som skrivit med Linn och man får tillslut fram killens IP- adress. Det är en 44 årig man som ligger bakom aliaset.

Tillslut finns det 23 anmälningar på honom, men mannen säger att hans dator blivit stulen och någon annan skrivit från kontot.

Men den 2 april är två barn ute och leker och de hittar då en dator invirad i en handduk, 20 meter från mannens hus.

Mannen hävdade ändå att han var oskyldig och sa att hans dator blivit fjärrstyrd av någon annan.

Efter någon vecka berättar en 14 årig flicka, alltså en minderårig, att hon haft sex med mannen 15 ggr.

Ett åtal väcks tillslut och Linns mamma sitter som åhörare.

Tillslut får mannen som straff bara 5 års fängelse, trots att han haft sex med minderårig och vart en av anledningarna till att Linn begått självmord, Linns mamma tycker verkligen inte att det var tillräckligt länge.

 

Redaktören har vinklat händelsen så att man får höra det mesta, nästan allt, från Linns mammas perspektiv när hon blir intervjuad och berättar om allt som hänt. Man får även höra från polisernas perspektiv.

Man får t.ex. inte höra någonting från Linns kompisars perspektiv eller hur Linn var som person.

 

Jag tycker att dokumentären var väldigt intressant men såklart väldigt känsloväckande. Jag tycker också att det var bra att man fick höra lite från polisen eftersom att då fick man reda på mer om mannen som chattat med Linn.

 

Man hade kunnat vinkla händelsen så att man får höra mer från mannens perspektiv och vad som verkligen hänt, eller från linns kompisar, för att få höra mer om hur hon var som person.

 

Jag hade velat dokumentera terrorattacken 9/11 eftersom att det är en händelse som skakat hela världen och jag skulle vilja veta exakt vad som hände och hur allt började, för att det är väldigt intressant samtidigt som det är väldigt hemskt.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *