dokumentär

Dokumentären handlar om att bygga upp en atombomb innan tyskland hinner bygga en före Amerika. Om tyskland bygger upp en atombomb före Amerika så kommer det vara i dåliga händer. Nazityskland erövrar europa och senare kommer till att gå mot sovjetunionen. Nazityskland var allierad med Japan delvis för att båda var rasistiska, de såg ner på kineser som nazityskland såg ner på europeer. 1939 skickades ett brev till den Amerikanska presidenten från alber einstein. I brevet stod det att nazityskland höll på att bygga en atombomb, men presidenten vägrade att gå i krig. Ett tag efter attackerades Hawaii av Japan, flera människor dog och skadades. Presidenten Roosevelt förklarade då krig mot Japan och nazityskland som var allierad med Japan tyckte att Japan gjorde ett bra jobb, och bestämde sig för att ge Japan stöd. Soldaterna i Amerika seglade över till Portugal och Leslie Groves var en av dem. Leslie Groves var en Amerikansk officer. När Leslie Groves var påväg till sitt skepp stoppades han av presidenten och fick ett uppdrag. Uppdraget var att bygga upp en atombomb före nazityskland men de låg långt efter nazityskland. Kodnamnet för det hemliga projektet var manhattan. Leslie Groves skulle inte kunna göra detta själv så många forskare hjälpte Leslie groves med uppdraget. Men dem behövde en forskare som hade mycket respekt mot andra forskare och dem hittade Oppenheimer som blev den andra ledaren för manhattan uppdraget. Både ledarna visste att de behövde en hemlig plats för detta projektet. De hittade en plats vid Mexico. En av Tysklands forskare hotade sin lärare Niels Bohr som var en nobelpristagare till att hjälpa Tyskland med att bygga atombomben. Men Niels Bohr flydde till USA för att hjälpa Amerika med manhattan projektet, nu har manhattan projektet en ny medlem. Uran 235 var ett isotop som var mycket speciell, den användes för att bygga upp atombomben. Manhattan projektet skulle ha två olika bomber little boy och fat man skulle de två bomberna heta. För att ingen skulle upptäcka något transporterades material med ambulans. Edward Teller som var en av forskarna sade att det fanns en risk att atombomben kunde bomba hela världen. Manhattan projektet fick nya fysiker varje vecka vilket gjorde det lättare för Amerikanerna. Runt basen där man hade det hemliga projektet byggdes sjukhus och flera hus. Leslie Groves frågade OSS (Office of Strategic Services) om hjälp, den som blev anställd var Morris Moe Berg. Uppdraget var att döda hjärnan till atombomben i nazityskland med en revolver. han hette Heisenberg, Amerika fick nyheten att Heisenberg skulle hålla ett tal i schweiz. Så man skickade Moe från OSS till schweiz för att döda Heisenberg när han strax pratar om atombomben. Men tyvärr sade han inget om atombomben och Moe fick ta ner revolvern. Leslie Groves hörde detta och Leslie tyckte inte att forskarna inte skulle veta detta, då skulle forskarna bara blivit arga och besvikna. Amerika har nu krig mot både Japan och Frankrike. Japan låg redan i krig med många länder. Japan bombade den Amerikanska flottan och Amerikanerna svarade med att släppa bomber i Japans 60 största städer. Många människor dog och skadades, människor i småstäderna i Japan tänkte att det var deras tur nästa gång. Det kom nyheter om att hitler var död och alla i världen visste om det till och med Amerika, men de fortsatte ändå med att bygga atombomben. Den nya presidenten Harry Truman gav Japan ett chans om att kapitulera men Japan vägrade. Men Han nämnde inget om atombomben. Genom att visa sin makt mot sovjetunionen så släppte han atombomben little-boy i Hiroshima i Japan, och presidenten ger Japan ännu en chans att kapitulera fast Japan vägrar igen. Amerika släppte nu Atombomben Fat-man ner mot Japan och massa människor dog och skadades, detta gjorde att vissa barn som föds av de skadade gjorde barnen missbildade.

 

  1. Författaren pratar om saker som inte vinklas av en vittne
  2. Jag tycker att denna dokumentären var bra eftersom det ger mig lite författning om varför jag hörde om folk som pratade om att det fanns mycket missbildade barn i Japan. Och dokumentären ger mig kunskap om andra världskriget.
  3. Man skulle kunna intervjua några andra personer som har varit i denna händelsen.
  4. Om Paul Walkers död, för att jag var en av hans fans och jag gillar verkligen hans filmer. Jag vill också veta om han hade några syskon som också är aktörer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *