Skolan i Holland, 1978

Jag har intervjuat min pappa, Rob Elzer, för att få reda på hur det var i skolan förr, i  Holland.

Varje dag kl halv 7 ungefär, gick Rob upp och gjorde sig redo för skolan. Han hade 6 km till skolan och han började kl 8 varje dag. Dagarna såg inte så annorlunda ut i skolan i Holland år 1978, från vad dagarna för oss elever ser ut idag. Men lite skillnad var det.

Stämningen i klassrummet och barnaga

De gick i skolan 5 dagar varje vecka, precis som man gör nu, och började runt 8 och slutade runt 3 varje dag. I klassrummet var det ordning hela tiden. Stämningen i klassrummet var bra och väldigt tyst. Om barnen inte uppförde sig kunde det hända att lärarna slog barnen på till exempel fingrarna med en linjal.

-Det hände att man kunde få något över fingrarna, ja. Men jag vet inte riktigt om de fick göra så, men
det kunde hända ibland ändå. berättade han.
-Eller så fick man stå i ett hörn med ryggen mot klassen. sa han med ett litet skratt.

Skolmaten och rasterna

Man hade ingen skolmat. Man fick antingen ta med sig en matlåda hemifrån, men oftast så gick man hem och åt på rasterna. När man inte var hemma och åt på rasterna så lekte man ute på skolgården. Man spelade till exempel fotboll, sprang runt och hoppade runt. De hade ungefär 3 raster. 1 lite längre och två som var lite kortare.

-Man fick sysselsätta sig själv med det som fanns. sa han.

Var skolan bättre förr?

Skolan idag och då är ganska likvärdiga, tycker han. Så det var inte bättre förr, men det är heller inte så bättre idag.
-Det är samma känsla i skolan idag, som det var då. Jag tror att det är, inte lättare, men det var ju väldigt strängt förr så jag tror att det är lite slappare idag än vad det var förr. förklarade han.
De satt på sina stolar och gjorde det de skulle under hela lektionen. De hade ju inte mobiler på den tiden, allt de hade i skolan var egentligen bara papper och penna. Det var verkligen strängt förr, och barnen hade mycket diciplin. De fick också mycket läxor berättade han.
-Ja vi hade massa läxor, varje dag. Och ju äldre man blev desto mer läxor fick vi. Precis som det är idag. sa han.

Ämnena och skoluniformer

De hade ungefär samma ämnen som man har idag, men de hade tre eller fyra språk. Tre av de språken var obligatoriska, men det fjärde språket fick man själv välja. Det var engelska, tyska, franska och holländska de läste. De hade också samma lärare i alla ämnena, men i idrott hade de en annan lärare. De hade idrott hela 3 gånger per vecka.
De fick ha på sig vad de själva ville, så det fanns inga skoluniformer. Rob tyckte att det var skönt att de inte behövde ha skoluniformer.
-Men det var inget man gick runt och tänkte på. Alltså man tänkte inte så mycket på att man inte hade de. sa han.

Slutsats 

Om man skulle sammanfatta hela intervjun, så skulle jag säga att Rob tyckte det var ganska bra i skolan. De rörde på sig mycket både på rasterna och på idrotten, och det verkade vara en bra arbetsro i klassrummet. Det enda som kanske var lite jobbigt var läxorna, men han kämpade sig igenom dom och gjorde alla sina läxor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *