Spännande rakt igenom

I vilket ögonblick kommer man på att man måste leva livet fullt ut, att någonting kan hända som får hela ens värld att kollapsa? Jo, när man blir plundrad mitt ute på havet utan någon hjälp. Filmen som får en att hålla andan i två timmar är här.

Den verklighetsbaserade filmen “Captain Phillips” börjar i en grå hamn i USA full av containrar och lyftkranar. Richard Phillips (Tom Hanks) säger hejdå till sin fru och går på fartyget som ska frakta mat och näring till Afrikas fattiga områden. När fartyget åker iväg får Phillips meddelanden om att somaliska pirater är ute på havet och varnar sin besättning. Snart ser de två snabba båtar komma mot dem med fyra beväpnade män i varje. Då börjar allvaret. Männen utger sig för att vara somaliska kustbevakningen som ska inspektera deras fartyg. Phillips besättning består bland annat av av Shane Murphy (Michael Chernus), John Cronan (Chris Mulkey) och Mike Perry (David Warshofsky). De vidtar en massa säkerhetsåtgärder genom att låsa alla dörrar och sätta på slangar med vatten som gör att piraterna inte kan komma nära fartyget. Men piraterna är rutinerade och smarta och faller inte för några trick. Snart blir det en kamp om liv och död, Phillips besättning är obeväpnad. Blod spills och Phillips tas som gisslan. Var är hjälpen när man behöver den?

Jag älskar denna filmen för att den är så äkta. Allting känns så verkligt och det känns som att man är där på riktigt när det händer. De fyra somaliska männen är amatörer och hittades på en audition i Minneapolis. Men de spelar inte som amatörer utan går in för sina roller på ett sätt som jag aldrig har sett förut. Eftersom att de pratar somaliska i filmen gör det att det blir mycket mer trovärdigt och enkelt på något sätt. Det tycker jag verkligen att regissören Paul Greengrass har lyckats med. Det som också gör filmen trovärdig är att de har försökt efterlikna de riktiga personerna så mycket som möjligt när de har valt skådespelare. Tom Hanks och hans karaktär Richard Phillips ser väldigt lika ut. Även Barkhad Abdi och hans karaktär Abduwali Muse som var ledare för de somaliska piraterna ser nästan identiska ut.

Filmen Captain Phillips är lite som Titanic. För redan i början vet man att allt kommer gå fel och det är det som gör Captain Phillips så spännande. Filmen var en två timmars lång nagelbitare som inte gick att slita blicken från. Man ville hela tiden se vad som kom härnäst.

Jag måste också ge en stor eloge till Tom Hanks för hans skådespeleri. Tom är huvudperson i filmen och det är viktigt att både skådespelarna och handlingen är bra i en film. Om bara handlingen är bra men inte skådespelarna så faller filmen på det. Tom Hanks gjorde det så bra. Hans karaktär visade sig aldrig rädd så att hans besättning såg. Det var inte förrän i livbåten när han tagits som gisslan som han förstod allvaret i situationen. Men i verkligheten var inte Richard Phillips hjälten som offrade sig för besättningen. Han offrade sig inte för att vara gisslan utan han var det från början eftersom att han var kapten. Många från besättningen som var med om händelsen ville inte att filmen skulle göras eftersom att de vinklade händelsen fel. Egentligen hade Phillips fått mejl på morgonen som sa att somaliska pirater var ute på vattnet och att man skulle hålla sig borta från den somaliska kusten, men han hade struntat i det eftersom att han ville komma fram så fort som möjligt.

Jag tycker att filmen var jättebra eftersom att det var en actionthriller som är i precis min smak. Filmen väcker många tankar vilket gör att den fastnar i huvudet flera dagar efteråt. Captain Phillips får 4 av 5 popcorns av mig!

Thea Westh, 8:1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *