En enastående film

Stephen Hawking var en utav våra mest kända och framgångsrika fysiker någonsin. Vägen till succe är dock inte alltid så enkel som man kan tro. Vid bara 21 års ålder fick han en livsförändrande sjukdom, ALS. Sjukdomen gjorde att hans muskler sakta skulle sluta fungera, till den punkten då han inte längre kunde prata. Hur skulle Stephen då fortsätta jaga hans dröm och bevisa sina teorier? Hur skulle det gå för honom och hans nya kärlek Jane? Skulle sjukdomen sätta stopp för allt, eller skulle han fortsätta kämpa? Denna prisbelönta filmen ger oss en uppfattning om hur Stephens liv såg ut, och ger oss bevis på att livet inte alltid går som planerat.

“The theory of everything” ger oss en inblick i livet av vår tids mest berömda fysiker, Stephen Hawking. Stephens berättelse började under hans tid som en av de bästa eleverna på Oxford University. Här imponerade Stephen på lärarna gång på gång. Stephen levde ett toppenliv tillsammans med hans vänner, de festade, cyklade, pluggade och festade ytterligare lite till. Men hans liv skulle bli ännu lite bättre när han träffade Jane. De två träffades på en fest, och efter det var de oskiljbara. I filmen får man se hur gnistan mellan de två studenterna växte till en flamma. Men man brukar säga att livet är som en berg-och dalbana, och detta stämde i Stephens fall. Stephen var på toppen av höjden, men sedan gick det brant nedåt. I mitten av denna romans fick Stephen livsförändrande nyheter, han fick diagnosen ALS. Doktorn förklarade att hans muskler skulle sluta fungera och att han efter ett tag varken skulle kunna äta eller prata. Doktorn gav han två år till att leva. Genom denna svåra tiden och trots Stephens sjukdom bestämde Jane att Stephen var den rätta. De två bestämde sig för att kämpa genom sjukdomen tillsammans. All tid de hade tillsammans var dyrbar, och efter ett tag fann de sig gifta med tre barn. Trots Stephens svåra tillstånd fortsatte han utveckla sina teorier om tidens början. Även om de flesta tvivlade på Stephen fortsatte han kämpa, och till allas förvåning lyckades han bevisa sina teorier. Hans teorier blev en stor succe och Stephen blev känd världen över. Men då hans kropp blev svagare var han tvungen att kämpa mer och mer. Stephen var inte den enda som hade det tufft, Jane hade det kämpigt som dag in och dag ut var tvungen att ta hand om Stephen. Snart tog Stephens sjukdom ifrån han hans talförmåga och saker och ting blev ytterligare lite svårare för paret. Men när Jane träffade en ny vän, Jonathan, blev hennes dagar lite ljusare. Men talade Jane sanning? Var Jonathan bara en vän?

För att kunna spela den knepiga rollen som Stephen Hawking måste man vara oerhört begåvad. Vad finns det som Eddie Redmayne inte klarar av? Han tog sig an rollen som Stephen med sådan elegans. Från sättet han böjde fingrarna och flyttade sina fötter till det minsta ansiktsuttrycket gjorde att han övertygade mig om att han faktiskt var den riktiga Stephen Hawking. Eddie Redmayne har sådan talang vilket gör att han var helt perfekt för att spela rollen. Hans enastående prestation som Stephen har gett honom en Oscar, vilket han verkligen förtjänade. Felicity Jones spelade rollen som Jane Hawking, och var precis som Eddie, helt fantastisk. Hon spelade rollen helt perfekt och visade hur starka Janes känslor var, även fast hon inte alltid uttryckte dem med ord. Genom olika ansiktsuttryck och kroppsrörelser visade Felicity Jones precis hur upprörd Jane var, och det blev som om man själv kände hennes ilska. Hon visade verkligen vilken kämparglöd Jane hade, men även att allting kanske inte alltid är så bra som man tror. I filmen får man även se vilken betydelse hon hade för Stephen. Utan Jane tror jag att Stephen hade gett upp och låtit hans sjukdom ta över hans liv. Tack vara Jane fortsatte han kämpa och lyckades bli den framgångsrika fysikern som han drömt om att bli. Jane gav aldrig upp på honom och jag tror att en stor del av hans framgång är på grund av detta.                      Alla skådespelare i filmen passade perfekt in i karaktärerna, och det var just detta som lyfte filmen till en annan nivå. Det var tack vare skådespelarna allting kändes så verkligt och detta gjorde att alla känslor som filmen skapade förhöjdes ytterligare. Man blev extra arg och ledsen eftersom man visste att personer har gått igenom de hemska sakerna i verkligheten. Skådespelarna gjorde ett fantastiskt jobb och utan dem hade inte filmen varit alls lika bra.

Ibland när man tittar på verklighetsbaserade filmer känner man inte igen någonting alls i handlingen. Filmen kanske handlar om en person eller händelse som man känner igen så väl, men när man tittar på filmen blir man som ett stort frågetecken. Filmerna förlorar alltså fokuset på vad som är viktigt och handlar inte alls om de verkliga händelserna. Som tur är var detta inte fallet for “The theory of everything”. Här höll man sig till de viktigaste händelserna i Stephens liv. Man fick se alla hans framgångar och motgångar men filmen var även väldigt detaljerad. Man fick se hur Stephens sjukdom utvecklades från de minsta rörelserna i hans fingrar till då han inte längre kunde gå med käpp, och blev tvungen att sitta i rullstol. Det var det jag älskade så mycket med filmen, att den var så verklig. Inga explosioner, biljakter eller superhjältar. Allting handlade bara om Stephen och hur han levde sitt liv. Anledningen till att allting var så verkligt är för att Jane Hawking varit med och skrivit filmen. Hon har då kunnat ge olika vinklar och perspektiv på hur Stephen var och hur hans liv verkligen såg ut. Hon har även kunnat berätta om sina egna erfarenheter och hur det är att bo med en person som varken kan prata, äta eller gå.

James Marsh har gjort ett fantastiskt jobb med att regissera denna filmen. Alla scener och händelser hade ett jättebra sammanhang och man fick en tydlig bild av hur Stephen var som person. Filmen var oerhört spännande och vissa delar av filmen gjorde att man var tvungen att bita på naglarna. Den blev aldrig tråkig och man var tvungen att titta vidare hela tiden för att man så gärna ville veta vad som hände. Filmen var även väldigt intressant då man fick se bakom kulisserna i Stephens liv. Stephen Hawking var en väldigt berömd människa som många såg upp till. Många kanske hade målat upp en bild av hur han var som en person och hur han levde sitt liv. Tittar man på filmen kanske man får en bekräftelse på att ens bild stämmer, eller så inser man att man hade helt fel. I filmen får man se att allting inte alltid är så lätt som det ser ut. Det var därför den var så bra, de målade inte upp en falsk bild av hur hans liv var, man fick se allting. På grund av filmens ärlighet blev det en ögonöppnare, att man aldrig ska ta något för givet. Stephen levde ett helt perfekt liv, och helt plötsligt togs det livet ifrån honom. Filmen förmedlar därför är det viktigt att leva i nuet, då något oförutsägbart kan hända vem som helst, vilken stund som helst.

En helt fantastisk film! 10/10

Emelia Skoglund

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *