Dokumentär – Columbine Massakern

72 timmar innan skolmassakern.

Det var Prom Night vid Columbine High School (Den årliga festen som hålls innan slutet av varje termin), en av dem som hade åkt till Prom var Dylan Klebold. Robyn Andersson hade frågat Dylan om han skulle vilja va hennes dejt. De och fyra andra par hade hyrt en limousin som de åkte till festen med. Dylans vän vid namn Eric Harris hade dock inte fått en dejt till festen, och beslöt sig för att inte gå dit, han skulle nöja sig med efterfesten. Där han och Klebold deltog i de aktiviteter som var där för dem.

Mars 1998 hade Randy och Judy Brown anmält Eric Harris till Polisen. Eftersom han hade hotat deras son Brooks Brown till livet. Brooks och Harris lärde känna varandra i “Highschool” på skolbussen där de hade flera saker gemensamt som datorspel m.m.

Detta skulle börja när Brooks försov sig en morgon, detta upprörde Eric och I sin dagbok skrev han hur han skulle hämnas. En dag fick Brooks tillgång till Harris Hemsida där det bland annat stod att han ville ta Brooks liv. Brooks föräldrar hade varnat Brooks förrut att Eric var farlig och att han skulle förlora kontakten med honom. Erics hemsida stod det också om hur man tillverkar rörbomber, polisen tog detta som ett hot och tog det på allvar. Men polisen som höll i detta tillgavs ett mordfall. Så att denna rapport fick mindre i prioritet Filerna från denna rapport gavs aldrig in till en åklagare och rapporten hamnade i arkivet. Judy var dock tveksam att dra in polisen in i detta eftersom att de kommer först kontakta Erics far, som skulle senare prata med sin son om detta. Som skulle kanske leda till att Eric skulle få mer hat mot Brook om han fick reda på att det var dem som anmälde han.

I tio år hade David Cullen studerat gärningsmännen och massakern sedan skrev en bok om detta vid namn “Columbine”.

–  “Eric och Dylan var polärt motsatta, Dylan var en introvert medans Eric var en Extrovert. Dylan hade tragiskt låg självkänsla medans Eric hade en gudomlig självkänsla” – David Cullen.

Båda hade närvarande familj där de levde i den övre medelklassen enligt FBI agenten Dwayne Fuselier.

Några månader innan att Randy och Judy Brown hade anmält Eric Harris till polisen så var både han och Dylan Klebold i polisregistret. Några månader innan anmälan från the Browns hade båda han och Dylan åkt fast för att åka in i skåpbil. Där de såg elektroniska verktyg i ett säte som bara låg öppet i bilen. De impulsivt bestämde för att råna lastbilen nästan bara för adrenalinets skäl.

Samtidigt var det en Polis som såg en utav dem luta sig in i skåpbilen. Han arresterade dem båda där de sedan erkände deras skuld.

Detta var nog Erics största förlust på kraft där han behövde stå i rättegång, där han blev dömd till att delta i ett Diversions program i ungefär ett år (Diversion Programmet är en samhällstjänst till de som är under arton, där de uppfyller vissa krav under en period. Efter denna period stryks det brott från dem och själva personen försvinner ut ur polisregistret). Han behövde gå i flera klasser där han skulle lära sig hur han skulle hantera sin ilska. Han tillochmed gick till en familjerådgivare varannan vecka. Under samma dag som han skickade ägaren av skåpbilen (Som ett “uppdrag” i hans tjänst”)  där han ber om förlåtelse på ett väldigt moget sätt, men i sin journal skrev han ner: “Isn’t America suppose to be the land of the f****** free? If it’s the land of the f****** free, why can’t I f****** deprive a stupid dumbshit from his possessions if he leaves them sitting in the front seat of his f****** van out in plain sight and in the middle of f****** nowhere on a Fri f****** day night. NATURAL SELECTION. f***** should be shot.”.

 

Deras motiv var helt annorlunda enligt Dwayne Fuselier. Som uppgift från FBI skulle Dwayne Fuselier att göra gärningsmäns profiler på både Eric Harris och Dylan Klebold. Enligt Fuselier var Klebold den lättare att kunna analysera, han var ofta aggressiv och hetlevrad fast på den andra sidan av honom var självmordsbenägen och djupt deprimerad.

Eric Harris dock var mer komplicerad och svårare att kunna analysera, han var vältalig och charmig men han var även kall,kalkylerande och mordisk. Eric ville skada folk och han brydde sig inte om vad som skulle hände med han själv. Medans Dylan blödde inombords och ville inte leva längre.

Eric ville inte bara gå in och skjuta folk han organiserade det som kanske skulle ha blivit hela skolans förintelse, där hela skolan skulle sprängts och med alla inuti.

Dylan ville bara dö och orkade inte leva länge men när han blev associerad med Eric bytes hans “synvinkel” och tänkte att “Om jag dör kommer jag dö stort och folk kommer komma ihåg mig.”.

Eric var den rationella i gruppen det kunde man lätt se när de båda hamnade i trubbel. T.ex när Dylan hamnade i trubbel blev han väldigt aggressiv och ropade mycket. Medans Eric var lugn och sa exakt det den personen han pratade ville höra.

Enligt Dwayne Fuselier var Eric en äkta psykopat där han skrev ner i sin dagbok att han ljuger medvetet ofta. Fast att han även hatar det när folk ljuger till honom. Han bland annat beskrev att han har rätt till att ljuga eftersom att han är mycket mer intelligent och bättre än vad alla andra är.


Man associerar psykopati till kriminalitet generellt, Eller någon som är väldigt förvirrad som ett annat exempel helt galen. Fast det är helt fel, psykopater är helt medvetna om vad de gör, trots att ingen psykopat är sig lika har de likheter mella sig som: De är charmiga och sympatiska men det är en slags charad för att försöka få ditt förtroende i dem så att de kan sedan manipulera dig. Eller för att få någonting för sin egna personliga vinning från dig.

 

The Basement Tapes är hemgjorda videor där man kan bland annat bevittna när Eric och Dylan är uppe i bergen med sina vapen och förbättrar sitt sikte med mera människor hos dem samtidigt.

Det finns också en uppgift de fick från en lärare att spela in en video det var då de gjorde en video vid namn “Hitmen for Hire”.

 

Robyn Anderson en vän till Harris och Klebold, speciellt Klebold eftersom 1 år senare skulle de gå ut med varandra vid Prom Night. Hon hade köpt ut hagelgevären och Hi-Point 9mm Carbine vid “The Tanner Gun Show” i December 1998 från säljare som inte var licerade.

Eric och Harris däremot köpte sin Tec-D9 med 9mm Caliber från en anställd vid en pizzeria vid namn Mark Manes. Han visste att de var minderåriga fast sålde vapnet till dem ändå för ungefär 500 Dollar.

 

Deras original plan var att plantera två stycken stora rörbomber i cafeterian, som de gjorde fast där de bomberna var i duffel bags som skulle sprängas vid 11:17 det var den gyllende minuten där flest folk skulle vara närvarande vid cafeterian. De skulle skjuta ihjäl överlevarna som skulle springa ut ur cafeterian efter att bomberna skulle ha gått av.

Efter varje “Bild” lektion som de hade varje dag gick Brooks Brown ut för sin dagliga cigaret. En lektion innan så hade det ett viktigt prov. Han trodde att Eric Harris skulle vara där, eftersom att han brukar alltid vara närvarande vid varje prov.    

“Not even I skip two classes in a row” – Brooks Brown

När han var ute och rökte såg han att Eric åker upp till parkeringen. Brooks går mot Eric för att konfrontera honom. Där de två pratar skit om varandra tills att Eric säger

“Brooks I like you now, get out of here, go home now”

När inte bomberna gick av så gick de in till skolan medans de gjorde det sköt dem två personer vid entrén innan att de gick in till själva skolan. När man hörde skottlossningen så tog en magister vid namn William David Sanders upp kontrollen och tog initiativ att få alla elever till säkerhet. Där han ledde flera elever till säkerhet i flera klassrum, men det fanns fortfarande kvar elever inuti cafeterian även efter att han hade gjort flera rundor.

Gärningsmännen skjuter mot den första polisen som var närvarande i ett tag tills att polisen tror att han hade träffat en av gärningsmännen. Fast det var då massakern inuti skolan skulle börja.Både Eric och Dylan sköt mot de elever som sprang för deras liv igenom skolans. Vissa dog från deras bra sikte och vissa skadades endast. William Dave Sanders skulle komma i kontakt med gärningsmannen när han försökte få alla elever till säkerhet. Han blev rejält skadad när han blev träffad av vapnet i båda utav hans axlar. Han skulle senare lyckas krypa med det lite medvetenhet han har kvar till ett biologi klassrum. Han behövde desperat första hjälpen till sina skador men eftersom att de inuti skolan inte hade något för att kunna hjälpa såren med. Det enda de kunde göra var att försöka hålla honom medveten för så länge de kunde. Han skulle senare dö i det klassrummet från sina skador.

Några minuter efter att Dylan Klebold hade skjutit William David Sander, skulle han och Eric Harris komma till det rum där de skulle utöva det mesta av massakern. Detta rum innehöll ungefär 56 personer vid detta tillfälle. De båda gärningsmännen ropade ut att alla skulle ställa sig upp speciellt de med vita kepsar. Ingen hade dock rest sig, så de började skjuta mot dem ändå. Efter de båda har skjutit ett flertal gånger skulle de sedan skjuta mot polisen som stod utanför skolan väntande på FBIs interference. De skulle sedan fortsätta utöva massakern inuti biblioteket där de skulle mörda de flest av deras. Det avled 10 elever inuti biblioteket.

Vid 11:37 gick Eric och Dylan för att ladda om sina vapen, då Klebold upptäcker en elev som gömmer sig under en bänk. Denna elev hette John Shaw som var en bekant med Klebold. Shaw frågade Klebold om vad han gjorde och han svarade bara med  “Oh, just killing people”. Där Shaw kommer med en följdfråga och undrar om de kommer döda honom. Klebold säger till honom att bara dra därifrån, några sekunder senare springer Shaw ut genom huvudentren till biblioteket.

Några minuter senare så skulle båda gärningsmännen bege sig ifrån biblioteket där de skulle röra sig emot cafeterian ännu en gång. När de väl kommer fram till cafeterian så sätter Klebold sig ner på ett knä och skjuter mot en utav de rörbomber de hade planterat i Cafeterian som hade misslyckats detonera. De lyckades spränga en utav de två stora rörbomberna de hade planterat. Samtidigt gick vatten spridarna av och en eld började inuti cafeterian.

De skulle sedan återvända till biblioteket där de skjöt mot polisen ännu en gång för att försöka ta livet av någon polisman.

De båda två skulle senare ta sina egna liv, där så massakern skulle ta sitt slut.

Om jag skulle få göra en dokumentär skulle jag välja att kunna skriva om saker som dessa. Det mentala tillståndet inom människor har alltid fascinerat mig. Psykiskt ohälsa är sådant jag skulle nog skriva och om mentala tillstånd, eftersom jag kan på ett sätt relatera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *